Događaji

IN MEMORIAM

Preminuo ugledni zadarski gospodarstvenik Božo Jusup

Preminuo ugledni zadarski gospodarstvenik Božo Jusup

Danas je u Zadru, u svojoj 84. godini umro Božo Jusup, poznati zadarski gospodarstvenik.

Iako je stalno govorio da će doživiti „sto jednu i pol“ teška i neizlječiva bolest ga je shrvala. Otišao je na onaj svijet, a iza njega ostaje impozantna karijera, kakvu mogu ostvariti samo rijetki,  iznimno sposobni, poduzetni i uporni.

- Ne znam jesam li jedan od najjačih poduzetnika u Zadru i Dalmaciji, ali sam zasigurno direktor s najdužim stažom u Hrvatskoj, rekao je jednom prigodom Božo Jusup. On je, naime, direktor bio neprekidno više od 50 godina.

Božo Jusup rođen je u Briševu 22. veljače 1937. godine. Osnovnu i srednju ekonomsku školu završio je u Zadru, a Ekonomski fakultet u Zagrebu. Stručno se usavršavao u Londonu 1970./71.

Poslovnu karijeru počeo je 1955. godine u Tvornici mreža Boris Kidrič. Dolaskom u tadašnju Radnu organizaciju Jugoslavenska tankerska plovidba (današnja Tankerska plovidba d.d.) radio je na komercijalnim poslovima.

Kao uspješnom ekonomistu i rukovoditelju s organizacijskim i stručnim sposobnostima, povjereno mu je osnivanje Tankerkomerca, poduzeća koje je imalo zadatak preuzeti i obavljati poslove uvoza i izvoza tada udruženih radnih organizacija (RO Turisthotel, RO Brodogradilište i RO Jugotanker) SOUR-a Jugotanker.

Unatoč tadašnjoj dirigiranoj ekonomskoj politici, inicijativnošću i angažiranjem Bože Jusupa Tankerkomerc je postupno objedinio veći dio vanjskotrgovinske djelatnosti tadašnjih gospodarskih organizacija Zadra i zadarske regije.

Broj zaposlenih je rastao, a treba istaknuti da su zaposleni mnogi mladi stručnjaci koji su postali važni čimbenici razvoja Tankerkomerca. Tankerkomerc je postao jedna od najvećih zadarskih tvrtki pod čijim je okriljem, osim primarnih djelatnosti trgovine, marine, opskrbe brodova, agencije i kasina, djelovali i pršutana, proizvodnja i servis brodova te uzgoj tuna.

Tankerkomerc je proširio svoju djelatnost na nautički turizam, otvorio je slobodne carinske prodavaonice na cijelom zadarskom području te po cijeloj Hrvatskoj i u Hercegovini. Vanjsko-trgovinsku djelatnost upotpunio je otvaranjem vlastitog poduzeća u Rotterdamu koje se bavilo opskrbom brodova i poslovima uvoza i izvoza raznih roba.

Za vrijeme Domovinskog rata sva su zadarska poduzeća, pa tako i Tankerkomerc, stavila na raspolaganje svoje potencijale, posebno pružajući logističku podršku. Isto tako, podržavao je gotovo sve humanitarne i kulturne aktivnosti, posebice one vezane za zdravstvo i one koje su uključivale promidžbu Zadra i Zadarske županije.

U svojoj uspješnoj i plodnoj poslovnoj karijeri obavljao je i funkcije dopredsjednika Udruge trgovine i Udruženja menadžera Croma bio je član Udruge poslodavaca, ISSA-e, Upravnog odbora NK Zadar i skupštine KK Zadar.

Član je i Upravnog odbora HGK-a u pet mandata, a s Tankerkomercom je bio osnivač Croatia Airlinesa i član Nadzornog odbora Croatia Airlinesa od njegova osnivanja do 2008. godine.

Godine 1984. Božo Jusup je kao predsjednik poslovodnog odbora Tankerkomerca dobio Nagradu Grada Zadra, i to za predan stručni rad i društvenu-političke aktivnosti. Na prijedlog Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Zadar dobio je Nagradu Zadarske županije za životno djelo dobio je 2008. godine.  

Godine 1999. upisan je u Zlatnu knjigu najuspješnijih hrvatskih poduzetnika, navedeno je u Leksikonu zadarskih laureata, autora Romana Segarića.

Božo Jusup je uspješno realizirao sve svoje gospodarske planove, osim jednog. Jusupov san bila je gradnja nautičkog kompleksa  i šetnice "Lungo Mare" od marine Tankerkomerca do Borika. Uz 1000 vezova za brodove i hotela, planirao je posebne trgovačke i ugostiteljske sadržaje. Vrijednost investicije - oko 100 milijuna eura.

- Neću umrijeti dok to ne realiziram -  govorio je Jusup.

Ali, ostvarenje ovog svog gospodarskog sna nije dočekao. Smrt ga je odvojila od njegovih najmilijih, supruge Marije, djece, unučadi i praunučadi. Od obitelji s kojom se ponosio.  

Odvojila ga je od brojnih prijatelja s kojima se družio. Iza Bože Jusupa ostaje velika praznina u zadarskom gradskom životu, njegov odlazak je veliki gubitak za zadarsko i hrvatsko gospodarstvo. 

Mnogima će ostati u sjećanju kao čovjek koji je uvijek bio spreman pomoći, ali koji u radu nije štedio ni sebe ni druge. Zato iza Bože Jusupa, velikog čovjeka i gospodarstvenika ostaje puno više od - sjećanja!


Reci što misliš!