Događaji

povijesna cesta i kulturno dobro RH

Jeste li spremni za "đir" Majstorskom cestom?

Jeste li spremni za
Motorcycle Diaries

Jeste li čuli za Majstorsku cestu? Ta se zanimljiva dionica smjestila između Svetog Roka i Obrovca, preko prijevoja Mali Alan na nadmorskoj visini od 1045 metara, a danas privlači svakog biciklista, motorista i ljubitelja neviđenih ljepota. Pogledajte što smo sve snimili.

Kako bi se skratio put do Dalmacije, 1825. g. počela je izgradnja transvelebitske prometnice na relaciji Sveti Rok – Mali Alan – Obrovac. Na toj cesti počela je samostalna djelatnost poznatoga graditelja planinskih cesta i graničarskog časnika Josipa Kajetana Knežića.

Gradnja ove 41 km duge prometnice potpuno je završena 1832. godine kada je svečano puštena u promet pod nazivom Majstorska cesta.

Naime, način na koji je Knežić proveo trasu po strmoj velebitskoj padini s brojnim serpentinama između klisura i kukova u to je vrijeme predstavljao veliki napredak u cestogradnji.

Maksimalni nagib ceste iznosio je do 5,5 % što je u skladu i sa suvremenim propisima za gradnju prometnica.

Po toj novoj velebitskoj transverzali, osim trgovačkog, od početka se odvijao i poštanski promet između Beča i Zadra.

Cesta prolazi pokraj geomorfološki značajnog lokaliteta Tulovih greda – istaknute skupine okomitih vapnenačkih greda, kukova i tornjeva.

Snimili smo i dva spomenika. Onaj stariji je iz 1851. godine, posveta na talijanskom govori o oružniku Francescu Fracassu, koji je životom platio svoju hrabrost, štiteći Majstorsku cestu i njene putnike od 22 razbojnika s kojima se sam sukobio.

Drugi kamen posvećen je oružniku Ivanu Zagorcu koji se na ovom mjestu smrznuo 11 godina kasnije.

Deset metara dalje je mramorni spomenik, oko njega su izgorjeli lampioni.

Posvećen je branitelju Saši Rakijašu, specijalcu bjelovarskih “Omega”, koji je ovdje poginuo 1995. godine.

Na središtu proplanka nalazi se crkvica Svetog Franje, gleda prema planini i prema moru, a ima jednake trijemove. 

 


Reci što misliš!