Događaji

koronavirus na višnjiku

Božinović najavio pooštravanje mjera u Zadarskoj županiji

Božinović najavio pooštravanje mjera u Zadarskoj županiji
Marko Dimic/PIXSELL

Teniske zvijezde koje su nastupile na teniskom turniru 'Adria Tour' u Zadru u nedjelju kasno navečer dovezene su ispred zgrade poliklinike i Zavoda za javno zdravstvo u Zadru gdje ih je dočekao glavni epidemiolog zadarske županije dr. Alan Medić, javlja Jutarnji list.

Između ostalih, tu su bili i Marin Čilić, Borna Ćorić, Alexander Zverev, Donna Vekić...

Srpski mediji javaljaju da Novak Đoković nije otišao na testiranje, te će odluku donijeti tek nakon što se vrati u Beograd. Iz njegova tima kažu da se prvi tenisač svijeta zasada osjeća dobro.

Zbog cijele situacije organizatori Adria Toura otkazali su finale, a otkazan je i završni koncert Petra Graše. Svi tenisači koji su sudjelovali na turniru, kao i ljudi koji su sudjelovali u organizaciji, bit će testirani na covid-19.

Strože mjere za Zadarsku županiju

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je sinoć da će se u Zadru formirati tim od desetak stručnjaka koji će nastojati identificirati sve kontakte bugarskog tenisača Grigora Dimitrova za njegova boravka u Zadru.

Sudionici turnira, strani državljani koji su s Dimitrovim imali kontakte zbog kojih će morati u dvotjednu izolaciju slobodno mogu otići iz Hrvatske, a o broju i razmjeru, kaže Božinović, ne bi spekulirao.

Najavljuje da će Nacionalni stožer civilne zaštite u ponedjeljak i za Zadarsku županiju pooštriti mjere i zabraniti posjete bolnicama i socijalnim ustanovama, kao što su to u nedjelju odlučili za tri županije u kojima se pokazao veći broj novooboljelih.

Na pitanje nije li ovaj slučaj znak da smo ubrzali s javnim događajima i da još nije vrijeme za veća okupljanja Božinović napominje kako virus nije došao iz publike nego od igrača i dodaje: "To je sad ta nova faza u kojoj se moramo naučiti živjeti i učiti iz dana u dan."

Capak: Svi koji su s Dimitrovim bili u kontaktu moraju u samoizolaciju na 14 dana

RavnateljaHrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak objasnio je kakva će biti procedura u ovom specifičnom slučaju.

''Mora se provesti epidemiološka klasifikacija, a za konkretnu situaciju vrijedi isto pravilo kao i za slične: svi oni za koje se pokaže da su bili u neposrednom dodiru sa osobom pozitivnom na koronavirus moraju u samoizolaciju na dva tjedna. Nebitno je gdje će se ona organizirati - oni kojima je Zadar mjesto stanovanja mogu otići svojim kućama, ostalima će Županija organizirati smještaj ili u hotelu ili na nekom drugom, adekvatnom mjestu. Epidemiološka služba sad pokušava ustanoviti kakvo je stanje, 'mobilizirani' su epidemiolozi s tamošnjeg područja, organizirat će se telefonske linije na kojima će zainteresirani moći dobiti sve informacije'', kazao je Capak za Zadarski.hr.

Pojasnio je proceduru za strane državljane:

''Osobe koje su zaražene ne smiju putovati - njima treba organizirati smještaj i zdravstvenu skrb. Međutim, nema zapreke za putovanje onih koji su bili u kontaktu sa zaraženom osoboma, a nalazi testa su negativni, ali su im preventivno propisane mjere samoizolacije. Mogu putovati, ali pod posebnim mjerama zaštite, s maskama, pogotovo ako imaju svoje prijevozno sredstvo. U takvoj varijanti, nužno je obavijestiti državu u koju idu da dolaze, da moraju biti u karantetni i država mora potvrditi njihov dolazak.''

Vlada: Premijer Plenković nije bio u kontaktu s Dimitrovim

Posjećenost turnira posljednjih dana bila je velika, finale na glavnom terenu novoga teniskog centra čekalo je 5000 ljudi, a epidemiološku situaciju pogoršava činjenica što se Dimitrov posljednjih dana u Dalmaciji družio s jako puno ljudi.

Božinović nije bio na Adria Touru, ali jesu mnogi drugi poznati među kojima su i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom, premijer Andrej Plenković, Iva Majoli..

''Premijer Plenković nije bio u kontaktu s tenisačem Grigorom Dimitrovim, koji je i napustio Hrvatsku prije nego je premijer došao na Adria Tour u Zadru'', rekao je za 24sata glasnogovornik Vlade na pitanje mora li premijer Andrej Plenković u samoizolaciju, obzirom da je bio u kontaktu s tenisačem Novakom Đokovićem, a koji je bio u bliskom kontaktu s Dimitrovim, prije nego je saznao da je pozitivan na korona virus.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti