Događaji

aglomeracija biogradska rivijera i preko-kali

Uskoro počinje gradnja i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacijske mreže na području Biograda

Uskoro počinje gradnja i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacijske mreže na području Biograda
Dino Stanin/PIXSELL

Za pola godine bageri i teški strojevi zavladat će područjem Preka i Kali te Pašmana, Tkona, Svetog Filipa i Jakova, Biograda i Pakoštana. Gradit će se i rekonstruirati vodovodna i kanalizacijska mreža, a rezultat bi se trebao vidjeti 3 godine kasnije.

Aglomeracije Biogradska rivijera i Preko - Kali ispunile su sve preduvjete za potpisivanje vrijednih ugovora za projekte izgradnje vodovoda i odvodnje. Najveći dio od milijarde kuna ulaganja financirat će Europska unija i država, a Vlada bi zeleno svjetlo trebala dati kroz 15-ak dana. Tada se raspisuju natječaji za izvođače radova, a bude li sve teklo po planu, za pola godine bageri i teški strojevi zavladat će područjem Preka i Kali te Pašmana, Tkona, Svetog Filipa i Jakova, Biograda i Pakoštana. Gradit će se i rekonstruirati vodovodna i kanalizacijska mreža, a rezultat bi se trebao vidjeti 3 godine kasnije. Direktor biogradske tvrtke Komunalac, Marin Colić kaže da se još čeka odobrenje Vlade za raspisivanje natječaja, a onda:

Na kopnu se gradi 71 kilometar odvodnje s 11 crpnih stanica i rekonstrukcija vodoopskrbe u duljini od 56,1 kilometar.

Na Pašmanu će se raditi vodosprema, riješit će se problem slabog tlaka u cijevima za Ždrelac i Tkon, ali i polagati kilometri cijevi:

Imat ćemo kompletnu rekonstrukciju 3170 metara podmorskog vodoopskrbnog cjevovoda Turanj-Babac-Pašman, a na Pašmanu ćemo sanirati 26 kilometara cjevovoda te u Pašmanu radimo 78 kilometara mreže odvodnje s 22 nove crpne stanice.

Colić napominje da je priobalni dio i dosad bio dobro pokriven pa će tako projekt vrijedan milijardu kuna najviše značiti zaleđu te Pašmanu, koji dosad nije imao odvodnju. Kada se ovaj projekt završi, na vodovod i odvodnju bit će priključeno 99 % posto objekata na području aglomeracije Biogradska rivijera, a gubici u vodovodnoj mreži će se s 35 % smanjiti na europski prosjek od 10 do 20 %. Otprilike u isto vrijeme počet će, kaže načelnik Preka Jure Brižić, i radovi vrijedni više od 200 milijuna kuna na aglomeraciji Preko - Kali.

Aglomeracija obuhvaća cijelu općinu Kali, dio Preka, Poljane, Sutomišćice i Lukorana.

Sva će ta mjesta dobiti kanalizacijski sustav, a znatno će se poboljšati vodoopskrba na otoku:

Bit će obuhvaćene i dvije nove vodospreme; Preko i Kukljica. Mi sad imamo jednu vodospremu u Lukoranu koja pokriva cijeli otok. S ove dvije će biti bolji tlak, veća sigurnost što se tiče količine vode i bit će manje potrebe za redukcije vode tijekom ljetnih mjesec.

Brižić zaključuje da su za zasebnu aglomeraciju Ugljan već potpisana početna sredstva. Kada ovim projektima dodamo ranije započete aglomeracije Zadar-Petrčane i Nin-Privlaka-Vrsi, najveći priobalni dio Zadarske županije trebao bi za nekoliko godina imati u potpunosti izgrađene mreže vodovoda i odvodnje.

 


Reci što misliš!