Događaji

Tko će ga zamijeniti?

Barba Šime, legendarni preški barkajol, vezao je kaić za kraj!

Barba Šime, legendarni preški barkajol, vezao je kaić za kraj!
Naši školji

Pržim se kao sveti Lovre, ali svejedno ne bih mijenjao ovaj posao za drugi. Veslali su stari ljudi, moj otac, stric, a i ja ću dok mogu, kazao nam je prije nekoliko godina barkajol Šime Sorić ili jednostavno – barba Šime.

Nažalost, ovoga proljeća, pritisnut poodmaklim godinama, barba Šime je shvatio da više ne može i odlučio svoj kaić PR 57 vezati uz kraj!

"Osim što turistička slika Preka, osobito u ljetnim mjesecima, više neće biti ista bez našega barba Šime, otvorio nam se problem i prijevoza naših mještana nedjeljom na misu na Školjić. Svi pitaju tko će sada prevoziti turiste i domaće na Školjić, a mi smo svjesni toga da najpoznatijem preškom barkjolu nećemo lako naći zamjenu. Zato pozivamo zainteresirane Prečane, osobito one koji u vlasništvu imaju drveni kaić od najmanje pet metara, a zainteresirani su za sezonski posao barkajola, da se jave u Turističku zajednicu Općine Preko (023 286 108, info@preko.hr). Da se tradicija ne bi ugasila i da bi kupači i putnici bili sigurni, važno je napomenuti da se prijevoz u drvenom kaiću obavlja isključivo na vesla", kaže načelnik Općine Preko Jure Brižić i dodaje da s TZO Preko razmišljaju i o kupnji vlastitog kaića.

Prvi preški barkajoli počeli su prevoziti putnike na 70 metara udaljen Školjić oko 1950. godine. Ubrzo im se pridružio i barba Šime te postao preška ikona, neodvojivi dio duše mjesta. I to ne samo kao simbol tradicije nego i turizma. Jer tko je jednom upoznao barba Šimu i s njim zaplovio prema Školjiću, pamtit će ga zauvijek jer je preški barkajol u onoj, za većinu nedostižnoj, bezvremenskoj kategoriji ljudi.


Reci što misliš!