Događaji

turizam u doba korone

Koliko zemalja, toliko pravila: Kako putovati u susjedne zemlje?

Koliko zemalja, toliko pravila: Kako putovati u susjedne zemlje?
Shutterstock

U Hrvatsku su dobrodošli svi, no hrvatski građani i građanke bez poslovnih razloga i dalje ne mogu u većinu zemalja u okruženju. Ne treba očekivati ni turiste iz pojedinih zemalja jer mnoge od njih pri povratku kući čeka samoizolacija od 14 dana.

Može li se u Bosnu na ćevape, u Graz u shopping ili na vikend u Prag? Ne može ni prvo, ni drugo ni treće. Koliko zemalja, toliko pravila, a neka od najstrožih odnose se na zemlje s kojima je Hrvatska blisko vezana. Jedna od takvih je Bosna i Hercegovina.

Strancima i strankinjama je i dalje ulazak u BIH privremeno zabranjen. U tu državu mogu oni koji imaju opravdan poslovni razlog i negativan test na COVID-19, ne stariji od 48 sati i dvojni državljani i državljanke. Mjere samoizolacije ukinute su za sve. Malogranični prijelazi su još uvijek zatvoreni. Neslužbeno doznajemo da će ove mjere popustiti 1. lipnja što znači da bi bosansko-hercegovački građani i građanke tradicionalno na more mogli i na Jadran.

Slična situacija je i u Austriji. Strani državljani i državljanke mogu ući samo uz predočenje negativnog testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od četiri dana i mora biti na njemačkom ili engleskom jeziku. Samoizolacija prilikom ulaska vrijedi za sve. Ova mjera na snazi je do 31. svibnja.

Slovenija je jedna od rijetkih zemalja okruženja u kojoj nema posebnih ograničenja za građane i građanke Hrvatske pod uvjetom da osoba nije napustila Europsku uniju odnosno schengensko područje na više od 14 dana. Ne provode se ni mjere samoizolacije prilikom ulaska.

Što se tiče Njemačke, državljani i državljanke Republike Hrvatske u nju mogu ući ako mogu dokazati važan razlog. Turistička putovanja ne ispunjavaju taj uvjet. Ova odredba vrijedi do 15. lipnja. Samoizolacija je ukinuta, ali se može narediti ukoliko putnik ili putnica dolazi iz države u kojoj je broj novozaraženih u posljednjih sedam dana veći od 50 na 100.000 stanovnika i stanovnica.

Naši vjerni gosti i gošće Slovaci i Slovakinje mogu k nama, ali nakon ljetovanja moraju 14 dana u karantenu ili pod uvjetom dobrovoljne aktivacije elektronske eKarantene-samoizolaciju. Mi k njima turistički još ne možemo.

Isto vrijedi i za Češku u kojoj samoizolacija nije potrebna ako se u roku od 72 sata od ulaska u zemlju predoči negativan test.

Građani i građanke Hrvatske bez poslovnog ili posebnog obiteljskog razloga ne smiju ni u Poljsku.

''Ne mislim da će biti problem vratiti se u moju zemlju. Mislim da će cijela ova situacija s karantenom i završiti vrlo skoro. Ići ću automobilom jer će moj prijatelj imati automobil. Naša granica u Poljskoj je otvorena sada, u ovom trenutku'', kaže Dampski Machi, student iz Poljske koji je zapeo na razmjeni studenata u Rijeci i nada se skorom povratku kući.

A uskoro će biti otvorena i granica jedne od najpogođenijih zemalja koronavirusom. Italija 3. lipnja otvara granice i ukida samoizolaciju. Trenutno se u tu zemlju može samo zbog strogo ograničenih poslovnih razloga i to na 72 sata.

Takvo ukidanje mjera prije tri dana stupilo je na snagu i u Srbiji. Sada se u tu državu putuje kao i prije koronavirusa bez ikakvih ograničenja. 


Reci što misliš!