Događaji

MOJA MIROVINA

Potpisan ugovor za unaprjeđenje usluga REGOS-a

Potpisan ugovor za unaprjeđenje usluga REGOS-a
Goran Stanzl/PIXSELL

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava potpisan je u petak ugovor za unaprjeđenje usluga REGOS-a na tržištu rada, vrijedan više od 54 milijuna kuna, a sufinancirat će se iz Europskoga socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Ugovor su potpisali ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ravnateljica Središnjeg registra osiguranika Iskra Primorac i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Središnji registar osiguranika tim će projektom povećati učinkovitost i djelotvornost te dodatno ojačati ažurnost i kvalitetu usluga koje pruža korisnicima u području mirovinskog osiguranja. Projekt uključuje uspostavu mirovinskih informativnih centara, razvoj portala „Moja mirovina“ i mobilne aplikacije „mREGOS“ te edukaciju zaposlenika uključenih institucija.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović je rekao da se tim i drugim projektima potiče digitalna transformacija posredstvom sredstava ESF te razvoj moderne javne uprave, dostupnijih i ažurnijih usluga građanima. Koliko je to bitno, mogli smo se uvjeriti tijekom krize koja nas je zatekla zbog pandemije u posljednjih nekoliko mjeseci, dodao je.

Dostupnije, kvalitetnije i ažurnije usluge

Aladrović je podsjetio da je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava već potpisalo slične ugovore kako bi krajnji korisnici usluga Zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i REGOS-a imali dostupniju, kvalitetniju i ažurniju uslugu.

Projektom za koji je danas potpisan ugovor želi se povećati učinkovitost REGOS-a kao javnog servisa građana, pružati pravodobne i kvalitetne usluge iz područja mirovinskog osiguranja te povećati mirovinsku pismenost i informiranost građana i osiguranika individualne kapitalizirane štednje o mirovinskim fondovima. Njime se također želi "podići značaj mirovinskih fondova, odnosno način na koji utječu na razvoj hrvatskog gospodarstva i visinu mirovina. Realizacija projekta je važan iskorak i siguran sam da će tome pridonijeti i da ćemo svi na kraju biti zadovoljni postignućima", rekao je Aladrović.

"Ukupna vrijednost sva tri ugovora je 314 milijuna kuna i oslikava koliko će veliku transformaciju  te tri institucije doživjeti", istaknuo je i dodao kako su u mandatu ove Vlade na raspolaganju kroz ESF imali više od 14 milijardi kuna, od čega su ugovorili oko devet milijardi, a korisnicima je isplaćeno više od pet milijardi, što govori koliko je ESF važan za razvoj Hrvatske.

Ravnateljica REGOS-a Iskra Primorac istaknula je kako projekt „Moja mirovina - Unapređenje usluga REGOS-a na tržištu rada“ ima svrhu poslodavcima i svima osiguranicima pružiti brže i jednostavnije, točne i relevantne informacije iz sustava mirovinskog osiguranja. Najavila je osnutak mirovinskih informativnih centara u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, internetski portal "Moja mirovina", digitalizaciju svih  dokumenata i procesa unutar institucije i provedbu edukativnih aktivnosti zaposlenika u području mirovinskog osiguranja.

"Naš cilj zajedno s partnerom Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje je potaknuti građane da razgovaraju s nama o svojoj budućnosti u kontekstu financijske sigurnosti u trećoj životnoj dobi te približiti mirovinski sustav korisnicima i olakšati pristup informacijama kako bi hrvatski građani mogli imati potpuno individualizirani pristup vlastitim mirovinama uz podršku osobnog mirovinskog savjetnika", rekla je Primorac i dodala da REGOS zajedno s HZMO-om postaje partner korisnicima u planiranju njihove budućnosti.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar rekao je odgovarajući na novinarski upit da je od 16. ožujka do danas nezaposlenih osoba oko 25.000 više, no ima i zapošljavanja, a oglašeno je oko 10.000 slobodnih radnih mjesta.

Najpogođeniji krizom su ugostiteljstvo, hotelijerstvo i dio prerađivačke industrije. Ukidanjem mjera o prestanku obavljanja aktivnosti očekujemo povećanu potražnju za radnicima u tim sektorima, istaknuo je Lončar.


Reci što misliš!