Događaji

dobro je znati

Koji će razlozi nedolaska u školu biti opravdani?

Koji će razlozi nedolaska u školu biti opravdani?
Emica Elvedji/PIXSELL

Epidemija izazvana koronavirusom zaustavila je sredinom ožujka i testiranja budućih prvašića, no iz Ministarstva obrazovanja poručuju svim školama da se proces upisa može nastaviti jer je epidemiološka situacija trenutačno dobra.

Ministarstvo je svim školama izdalo naputak da obavijeste i roditelje i učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole da u škole s novim tjednom trebaju ići.

Upute HZJZ-a kažu da je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje navedenih mjera pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu. Roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave, objašnjeno iz ministarstva.

Razlozi za nedolazak u školu mogu biti objektivni kao što su: bolest, izmještenost zbog potresa, osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište itd. Također, mogu biti i subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelj se boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika.

Učenici koji će ostati kod kuće imat će priliku još neko vrijeme, dok se ne obradi obvezno gradivo, sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć Škole na trećem, ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel.

Divjak: Predviđeno je da se škole otvore za sve učenike

Novinari su ministricu Blaženku Divjak nakon sjednice Vlade pitali moraju li se učenici u ponedjeljak vratiti u školu ili ne, to jest postoji li obveza roditelja da ih šalju u školu.

- HZJZ je izdao uvjete koji kažu da su škole jednako sigurne kao i roditeljski domovi ako govorimo o djeci i u tom smislu je predviđeno da se škole otvore za sve učenike. Znači, to je velika razlika u odnosu na prije dva tjedna. Učenici bi trebali biti u školama, škole trebaju osigurati uvjete za prihvat svih učenika, rekla je ministrica.

Divjak je rekla da smo praktički zbog karantene izgubili nešto više od dva mjeseca tijekom kojih se nisu mogli raditi pregledi niti kod školskih liječnika niti u školi. Školska medicina u međuvremenu je pokrenula preglede učenika za upis u prvi razred osnovne škole, a temeljem izgubljenog vremena morali su mijenjati pravilnik da produže vrijeme u kojem se to treba napraviti. U međuvremenu su dobili i uvjete HZJZ-a pod kojima se u školi mogu raditi testiranja koja su važna za učenike.

- Sada sukladno tim uvjetima ti pregledi mogu ići dalje, rekla je Divjak. Izmjenama pravilnika produžuju se rokovi te se omogućava da se nešto od toga odradi i online. Divjak je rekla da zbog nekih objektivnih okolnosti Škola na trećem još ide te da će taj mješoviti oblik nastave ići ako dugo dok se ne ispuni svo obavezno gradivo.

Naglasila je da moramo biti svjesni da je u toj dobi jako teško osigurati razvoj vještina ako djeca nisu u školi. Ovo je sada važno da otvaramo mogućnost da svi imaju jednake uvjete i da se u školu dođe, poručila je Divjak.

Fizička udaljenost, pojačana higijena ruku...

Pri provođenju psihofizičkog testiranja u školskim ustanovama škole su dužne pridržavati se odgovarajućih mjera iz Uputa HZJZ-a, s naglaskom na sljedeće mjere: održavati fizičku udaljenost (najmanje 1,5 m); pojačati higijenu ruku (dezinfekcija ruku pri ulasku u ustanovu i izlasku) te, ako je moguće, koristiti vlastitu kemijsku olovku prilikom pisanja testa; odgoditi dolazak (djece i roditelja) s povišenom tjelesnom temperaturom i/ili respiratornim smetnjama te osoba sa sumnjom na zarazu COVID-19; redovito prozračivati prostorije.

- Unatoč svim izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, obrazovni sustav funkcionira i aktivnosti povezane s upisima u prvi razred se nastavljaju i tako se sigurno, korak po korak, kraju privodi ova nastavna godina i priprema sljedeća školska godina. Izmjenama Pravilnika omogućili smo da se psihofizičko testiranje može provesti u samoj školskoj ustanovi uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka, međutim, u slučaju potrebe moguće ga je, u najboljem interesu djeteta, provesti i na daljinu, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.


Reci što misliš!