Događaji

hzzo potvrdio

Bolnice neće trpjeti posljedice manje uplate doprinosa

Bolnice neće trpjeti posljedice manje uplate doprinosa
Dino Stanin/Pixsell

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zbog smanjenog broja doprinosa u vrijeme epidemije procjenjuje manjak od dvije milijarde kuna ove godine, no država se obvezala da će taj iznos vratiti zdravstvu tako da javnozdravstveni sustav ne bi trebao trpjeti nikakve posljedice.

Prihod od doprinosa u travnju smanjen je za 413 milijuna kuna u odnosu na ožujak kao posljedica velikog broja otkaza, smanjenja plaća i oslobađanja dijela poslodavaca od plaćanja doprinosa u doba koronakrize, dozanje se u četv rtak u HZZO-u.

HZZO je zbog toga napravio rebalans u kojemu procjenjuje  da će do kraja 2020. godinu ukupno imati manjak od dvije milijarde kuna, no Vlada se obvezala da će HZZO-u nadoknaditi taj iznos na temelju rebalansa državnog proračuna za ovu godinu koji je nedavno usvojen u Saboru.

Iz HZZO-a stoga poručuju da im je financijski plan za ovu godinu nepromijenjen i iznosi 27,5 milijarde kuna.

Ističu i kako HZZO neće tražiti od bolnica da im vrate uplaćeni novac zato što su u prethodna dva mjeseca radile smanjenim kapacitetom zbog koronakrize.

 "HZZO nikada nije poslao poruku takvog sadržaja svojim ugovornim partnerima s obzirom da još uvijek traje epidemija. Bolnički sustav se reaktivirao, ali radi na prilagođen način prema epidemiološkim smjernicama. Očekujemo kako će s vremenom bolnice pojačanim radom nadoknaditi dio koji nisu mogle odraditi", poručuju iz Zavoda.

Ministarstvo zdravstva: Bolnice rade vikendom i popodne, ostvaruju 60 posto lanjskog učinka 

Iz Ministarstva zdravstva su potvrdili da su bolnice, ovisno o kadrovskim kapacitetima, uvele rad u drugoj smjeni i vikendom kako bi nadoknadile propuštene termine na listama čekanja. 

"Bolnice su kontaktirale i nadalje će kontaktirati sve pacijente s listi čekanja i ovisno o njihovom zdravstvenom stanju (stupnju žurnosti) utvrditi prioritete u rješavanju propuštenih termina. Bilježi se svakodnevni porast broja obrađenih pacijenata pa je sa 18. svibnja realizirano 60 posto postupaka u polikliničkom radu u odnosu na isto razdoblje prošle godine", odgovorili su Hini iz Ministarstva zdravstva.

Naveli su i da se u respiracijskom centru KB Dubrava trenutačno liječe tri pacijenta

KB Dubrava, koja je je privremeno bila primarni respiratorno-intenzivistički centar za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19,  pokrenula je u prvoj fazi pružanje specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u 18 ambulanti i u radiološkoj dijagnostici te iz tjedna u tjedan postupno aktivira preostale djelatnosti i sadržaje bolnice.

Kada će KB Dubrava ponovno raditi u punom opsegu, u Ministarstvu nisu odgovorili. Samo poručuju da to ovisi o epidemiološkoj situaciji budući da se zdravstveni sustav mora kontinuirano prilagođavati novonastalim okolnostima vezano uz epidemiju bolesti covid-19.

 


Reci što misliš!