uskoro dobiva oznaku
Zadarski tartufar Matak: EU će zaštititi dalmatinski tartuf
Dalmacija je na korak da u Europi postane poznata kao regija crnog tartufa. Poznati zadarski tartufar Ivan Matak za Radio Zadar otkriva da je, u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, proces dobivanja Zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla u Europskoj uniji u poodmakloj fazi.
Podno dalmatinskog hrasta, graba i vrijeska krije se nova gastronomska senzacija:
- Naši tartufi su mirišljavi, duže traju, unutra su tamniji, tim riječima dalmatinski crni tartuf opisuje zadarski tartufar Ivan Matak koji sa Sveučilištem u Zadru radi na njegovoj promociji. Štoviše, proces dobivanja Zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije je u poodmakloj fazi:
- Stručno je dokazano, u Italiji su rađene analize u tri različita laboratorija, iznjedrit ćemo tartuf koji raste samo u Dalmaciji. Možda ga ima u tragovima po nekim drugim regijama, možda malo u Istri, ali znam da je dalmatinski broj jedan, kaže Matak za Radio Zadar.
Iako tartufima opskrbljuje brojne dalmatinske restorane, a širi se i prema Istri, Matak priželjkuje puno veće stvari: nacionalnu strategiju:
- Htjeli smo sjesti s ministrom Cappellijem i Stančićem (direktorom HTZ-a, op. a.) da pokušamo napraviti projekt Hrvatska – zemlja tartufa. To je sada stalo, ne znam iz kojeg razloga, žali poznati zadarski sakupljač gljiva.
Tartuf, koji se dosad uglavnom vezivao za Istru mogao bi uskoro postati i dalmatinski brend, a Matak uvjerava i da veći dio Hrvatske obiluje tartufima.
- Mislim da po kvaliteti i svemu ostalom, uz vina, ulje i ribu i ostalo što imamo, možemo se podičiti da imamo i vrhunski tartuf, zaključuje Matak.
Vrijeme je da ovu svjetsku deliciju prigrlimo i kapitaliziramo.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!