Događaji

u tijeku prosvjed

Poduzetnici se okupili na Markovu trgu, traže hitne mjere Vlade

Poduzetnici se okupili na Markovu trgu, traže hitne mjere Vlade
Marko Lukunic/PIXSELL

Na Markovu trgu danas se očekuje prosvjed povremenih prijevoznika iz cijele Hrvatske, ugostitelja, turističkih djelatnika i poduzetnika koji se bave eventima u organizaciji udruge Glas poduzetnika, koji traže hitne mjere od Vlade kako bi im se vratilo pravo na rad i spasilo na desetke tisuća radnih mjesta.

Vlada redovitu sjednicu zbog mjera distanciranja koje su i dalje preporučene održat će u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice. 

'Dovoljno je vremena za kampanju i organizaciju izbora'

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na datum izbora koji je odredio predsjednik Republike Zoran Milanović, podsjetimo, riječ je o 5. srpnja, te je kazao da je dobro da je datum izbora nakon predsjedanja Europskom unijom.

Idemo u izbore nakon što je naša Vlada ostvarila brojna postignuća koja smo planirali, a možemo reći i da smo uz odgovorno vođenje financija, dočekali pandemiju na najspremniji mogući način - dali smo najizdašniju potporu privatnom sektoru, pola milijuna naših sugrađana dobilo je potpore, poručio je Plenković poručivši: ''Malo je zemalja koje su toliko uložile u radna mjesta kao mi''.

Što se tiče budućnosti, najavio je da će se potpora nastaviti sektorima u kojima će biti stvarnih i velikih problema u idućim mjesecima, a izrazio je i zadovoljstvo da će već idućeg tjedna, prema njegovim informacijama, biti postignuto rješenje sa sindikatima državnih i javnih službi na obostranu korist i zadovoljstvo: ''U ovim okolnostima mislim da je dobro da svi pokažemo određeni signal odgode dogovorenih povećanja s obzirom na okolnosti u kojima smo se svi zajedno našli''.

Plenković se osvrnuo i na epidemiološke preporuke za škole: "One omogućuju veći broj učenika u školama. Molimo osnivače da rastumače nove okolnosti, ne samo s ravnateljima, već i s roditeljima. Treba iskoristiti ove tjedne pred nama da učenici imaju mogućnost biti u razredima. Ova nova situacija je povoljnija i mislim da se roditelji mogu ohrabriti".

O epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš te je istaknuo: "Hrvatska je prepoznata kao odgovorna destinacija. Sinergijom struke ostvarili smo gotovo nemoguće. No ovo je tek etapa i toga svi moramo biti svjesni. Apeliram na sve preporuke stručnjaka i da posebno štitimo osjetljive članove zajednice. Stoga, ostanimo zajedno odgovorni".

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da je primjetan povećan ulazak stranaca u Hrvatsku. "Do 21.svibnja kroz RH je prošlo 227.000 putnika, 132.000 stranaca. Svi moramo voditi računa da jedino pravo pridržavanje uputa jamči da neće doći do novih žarišta".

Na dnevnom redu sjednice Vlade je i Prijedlog odluke o pokretanju postupka za prestanak koncesije dane društvu Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. i pripajanje društva Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. društvu Hrvatske autoceste d.o.o. te Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju dioničkog društva Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. i dodjeli koncesije za građenje i gospodarenje autocestom Rijeka-Zagreb. 

Najava ove odluke već je izazvala mnogo pažnje jer će se danom pripajanja ARZ-a HAC-u ukinuti naplata mostarine za most Krk jer će tada i formalno biti raskinut ugovor o koncesiji kojim je ARZ dobio pravo naplaćivanja cestarine na autocestama i mostu Krk, a prestankom koncesije ukida se i zakonska osnova za naplatu mostarine. 


Reci što misliš!