Događaji

od 2. do 9. svibnja

Virtualna proslava Dana Europe u organizaciji EDIC-a Zadar

Virtualna proslava Dana Europe u organizaciji EDIC-a Zadar

Pridružite nam se u obilježavanju Europskog tjedna od 2. do 9. svibnja 2020. godine u organizaciji EDIC-a Zadar, ove godine u virtualnom izdanju. Kako? Više je načina i prilika za sve dobne skupine:

Od subote 2. svibnja 2020. godine najmlađi uz malu pomoć odraslih iz udobnosti svog doma mogu proputovati Europu. Prvi korak je besplatno preuzimanje bojanke „Bojimo Europu“ na poveznici. Mame, tate, djedovi, bake, tete s mališanima trebaju odabrati zemlju koju žele bojati (a mogu i više od jedne), isprintati tu stranicu/e, na mališanima je tada da je oboje i ukrase. 

Odrasli potom fotografije/videa obojenih zastava mogu poslati do četvrtka 7. svibnja 2020. godine do kraja dana na e-poštu  info@edic-zadar.com s imenom i prezimenom mališana. Ako šalju foto/video više zastava, neka ne budu na istoj fotografiji/videu. Najmaštovitiji radovi bit će objavljeni u javnoj e-galeriji Bojimo i tako putujemo Europom na mrežnim stranicama EDIC-a Zadar i Facebook stranici u petak 8. svibnja 2020. godine, a u slučaju da pristigne jako veliki broj radova, izabrat će se oni najmaštovitiji.

U utorak 5. svibnja 2020. godine s početkom u 19 sati možete pokazati svoje znanje o Europskoj uniji kroz Online EU kviz. Nagradni kviz usmjeren je na mlade i odrasle. Poveznica za popunjavanje kviza bit će objavljena na mrežnim stranicama EDIC-a Zadar i Facebook stranici. 

Ako ste nositelj ili partner na nekom od projekata (su)financiranih EU sredstvima pošaljite nam kratki video o projektu koji provodite. Video, koji može biti i amaterske kvalitete, do 2 minute trajanja u vodoravnom formatu, treba predstaviti projekt s naglaskom na značenje projekta za lokalnu/regionalnu sredinu. Pristigli video uradci bit će objavljeni u subotu 9. svibnja 2020. godine na FB EDIC Zadar na Virtualnom danu otvorenih vrata EU projekata. Video možete poslati do srijede 6. svibnja 2020. godine do kraja dana na e-poštu  info@edic-zadar.com. Uz video, molimo Vas da nam pošaljete i osnovne informacije o projektu (u tekstualnom obliku) te logo projekta.

Informacijski centar Europe Direct Zadar dio je europske mreže informacijskih centara Europe Direct (EDIC), rasprostranjenih u članicama Europske unije. EDIC Zadar, zajedno s ostalim centrima u Hrvatskoj, služi kao glavno informacijsko sredstvo EU te svojim radom dopunjava i podupire rad Predstavništva Europske komisije i informacijskih ureda Europskog parlamenta. Partneri na projektu su Zadarska županija i Europska komisija, dok projekt provodi Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Europski tjedan prilika je za bolje upoznavanje šire javnosti s Europskom unijom, a vrhunac tjedna je Dan Europe - 9. svibnja. Deveti dan mjeseca svibnja obilježava se kao Dan Europe jer je tog dana 1950. godine Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, održao govor tijekom kojeg je predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva.

Ove godine EDIC Zadar, u okolnostima koje brane javna okupljanja zbog suzbijanja pandemije bolesti COVID-19, organizira virtualno obilježavanje Europskog tjedna tijekom kojeg će zadržati misao vodilju postavljenu ranijih godine -  upoznavanje građana s vrijednostima koje promiče Europska unija.


Reci što misliš!