poslovanje će biti neisplativo?
I zadarski ugostitelji u strahu od rada pod posebnim mjerama u doba koronavirusa
Opasnost otvaranja ugostiteljstva: "Pokreneš sustav, počneš plaćati javnu površinu, porez, prijaviš ljude, doprinosi itd. I dogodi ti se da moraš zatvoriti objekt jer je netko zaražen ili se sumnja na zarazu, a u tom trenutku ti svi ti troškovi kreću. Prihod ti je nula, a troškovi se nastavljaju."
Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak najavio je mogućnost skorog otvaranja ugostiteljskih obrta, ali pod posebnim uvjetima. Podrazumijevalo bi to manje gostiju odjednom, a strože mjere za radnike. Zadarski ugostitelji nisu oduševljeni najavljenim mjerama.
Kada se ugostiteljski obrti otvore, gužve na njihovim terasama neće biti:
"Primjerice, ako je dosad bio stol za četiri osobe, za njime će sada moći sjediti jedna do dvije osobe. Uz pojačane mjere higijene, morat će se svakodnevno dezinficirati i nakon odlaska svakog gosta", kazao je Capak u jučerašnjoj emisiji U mreži Prvog.
Manje prostora za goste, poštivanje fizičke udaljenosti između zaposlenika i ostale mjere koje docent Capak navodi, nam neće donijeti korist, mišljenja je zadarski ugostitelj Stipe Knežević. Mogli bi raditi možda jedino obiteljski obrti:
"Restorani gdje ima više zaposlenika, koliko bi moralo biti ljudi za malo gostiju, to je maksimalno neisplativo."
Vrlo brzo bi takvi objekti počeli poslovati u minusu, a tek tada bi nastali problemi. Zato Knežević, nakon analize s kolegama ugostiteljima, smatra da ne treba žuriti:
"Ja se nadam da ćemo tijekom šestog mjeseca moći normalno otvoriti. Još uvijek sam optimist, ali bez ovih uvjeta koji se sada postavljaju tako da od sedmog do desetog mjeseca možemo odraditi i rekuperati se do sljedećega ljeta", zaključuje Knežević.
Istog stava je i predsjednik Ceha ugostiteljstva i turizma Obrtničke komore Zadarske županije, Robert Kovačević.
"Pokreneš sustav, počneš plaćati javnu površinu, porez, prijaviš ljude, doprinosi itd. I dogodi ti se da moraš zatvoriti objekt jer je netko zaražen ili se sumnja na zarazu, a u tom trenutku ti svi ti troškovi kreću. Prihod ti je nula, a troškovi se nastavljaju."
U pitanje se dovodi i opstanak velikog broja ugostitelja, nastavlja:
"Većina nas će se resetirati, doći će na nulu. Znači, mi se vraćamo na neku 2000. godinu kad smo pokretali sve ovo; i turizam i ugostiteljstvo..."
Ipak, nije sve tako crno. Kovačević zaključuje da je ovo prilika da se stvari u ugostiteljstvu i turizmu resetiraju i da se krene ispočetka.
Vezane vijesti
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
U sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja 50. godišnjice kluba, KK Aleta Puntamika organizira još jedan događaj sportsko-humanitarnog karaktera.
-
Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su u kontroli prometa u petak, 13. prosinca u 15.35 sati u Bibinjama zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 55-godišnji hrvatski državljanin prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno prije položenog vozačkog ispita.
-
Oni koji uspješno prođu natjecanje moći će se prijaviti na ograničene javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih investicijama te ostvariti pravo na najviše 25.000 eura po projektu
Izdvojeno
-
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Vodoinstalacija d.o.o. u ponedjeljak, 16. prosinca 2024. godine u vremenu od 8 do 13 sati biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u mjestu Bibinje, istočno od Mirkova.
-
Odlukom općinskog načelnika, Općina Preko i ove će godine umirovljenicima i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi dodijeliti božićnice.
-
Na blagdan svete Lucije učenici Osnovne škole Voštarnica, u pratnji ravnateljice Irene Dukić i učiteljica edukacijskih rehabilitatorica, posjetili su zadarsku gradsku upravu.
-
Dođite u Glazbenu zbirku Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak 16. prosinca na Božićni kviz!
Reci što misliš!