Događaji

štednja u doba koronavirusa

Krstičević: Odgađamo nabavu borbenih zrakoplova

Krstičević: Odgađamo nabavu borbenih zrakoplova
Patrik Macek/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević najavio je u četvrtak da će Ministarstvo obrane do daljnjega odgoditi proces nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova, čime će se solidarizirati i štedjeti u vrijeme krize zbog koronavirusa.

Krstičević je izjavio novinarima uoči sjednice Vlade da će se o nabavi zrakoplova razgovarati nakon što prođe pandemija, kada gospodarska situacija bude bolja.

"I naši partneri koji prikupljaju ponude tražili su da se odgodi, mi ćemo odgoditi, cilj je da se dobiju kvalitetne ponude", istaknuo je.

Napomenuo je kako u njegovu resoru ima puno prostora za uštede, rade se analize, a Hrvatska vojska vodit će računa o solidarnosti, situaciji i svojoj spremnosti.

Krstičević je najavio da će međunarodni aeromiting, koji se trebao održati na Dan državnosti, 30. svibnja, biti odgođen za iduću godinu.

"Sigurnost i zdravlje svakog hrvatskog vojnika prvi je prioritet, uvijek ćemo pokazati solidarnost, ali jasno je da moramo voditi računa i o spremnosti vojske", istaknuo je.

Medved: Već smo izdvojili iz proračuna 30 milijuna kuna

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako su u njegovu resoru još prije desetak dana izdvojili oko 30 milijuna kuna za Ministarstvo financija kao mjeru štednje.

"Mi smo prije deset dana negdje oko 30 milijuna kuna izdvojili iz našeg proračuna Ministarstvu financija. Spremni smo i dalje, u skladu s potrebama koje budu", kazao je Medved.

Dodao je kako je puno hrvatskih branitelja i udruga sudjelovalo u sanaciji štete nastale nakon snažnog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je da se u njezinu ministarstvu intenzivno radi na rezanju svih redovitih troškova i budućih investicija.

"Sredstva usmjeravamo na socijalne naknade u sustavu socijalne skrbi jer u fokusu imamo građane koji su najpotrebitiji", kazala je Bedeković.

Na pitanje što se konkretno reže u njezinom resoru, Bedeković je odgovorila da će do ponedjeljka imati podatke o mogućim uštedama. Socijalne naknade su i dalje neupitne, a o konkretnom iznosu moći će govoriti kada se napravi analiza.  

Ministar državne imovine Mario Banožić kazao je da se u njegovom ministarstvu konkretno radi o uštedi od 3,5 milijuna kuna.


Reci što misliš!