Događaji

ne nasjedajte

Snimkama praznih parkirališta bolnica teoretičari zavjera pokušavaju dokazati da je riječ o medijski kreiranom kaosu

Snimkama praznih parkirališta bolnica teoretičari zavjera pokušavaju dokazati da je riječ o medijski kreiranom kaosu
AP Images

Najnoviji krak teorija urote povezanih sa širenjem koronavirusa i njime uzrokovane bolesti Covid-19 rekordnom brzinom došao je i na područje naše regije.

Posljednji trend teoretičara urote predstavlja širenje snimki kojima se navodno dokazuje da bolnice diljem svijeta zapravo nisu pretrpane pacijentima, da liječnicima i liječnicama ne nedostaje materijala za rad, već da je riječ o medijski kreiranom kaosu.

Jedan od tekstova koji se masovno širi među korisnicima Facebooka na hrvatskom jeziku jest tekst bosanskohercegovačkog portala Freshpress.info naslovljen “Gdje su zaraženi? Koliko je mrtvih? U Italiji, Irskoj, Njemačkoj, New Yorku… bolnice PRAZNE” (arhiviran ovdje). U manje od 24 sata taj je tekst podijeljen preko 11 tisuća puta.

U spomenutom tekstu Freshpress se poziva i na, u međuvremenu uklonjeni, video Mirjane Mirke Nešić koja tvrdi da živi u Italiji. “Na svom Facebook profilu objavila je video snimak iz Bolonje”, a nakon čega  “stvorila se velika pometnja na društvenim mrežama”.

No, prije nego je video uklonjen, prema svemu sudeći, snimku su preuzeli drugi korisnici koji su je potom objavljivali na Facebooku, ali i Youtubeu.

Bolnica u Bologni: Svjedočanstva koje objavljujemo na svojoj stranici sama govore

Faktograf je kontaktirao spornu bolnicu u Bologni iz koje im je rečeno da su upoznati s objavom videa i da je autorica videa “prijavljena kome je trebala biti”.

“Nažalost, kako izgleda stvarna situacija u našoj bolnici, svima je vidljivo i ono što se događa ne treba se dodatno objašnjavati. Fotografije i svjedočanstva koje objavljujemo na svojoj Facebook stranici sama i previše govore”, poručili su iz bolnice Sant’Orsola u Bologni.

Njihovu Facebook stranicu gdje redovno objavljuju informacije o stanju u bolnici možete vidjeti ovdje.

Prošle subote Todd Starnes, bivši komentator Fox Newsa, američke televizije poznate po propagiranju teorija urote i manipuliranju informacijama, objavio je na svojem Twitter profilu video snimljen ispred Brooklynskog bolničkog centra u New Yorku koji je prikazivao poprilično prazno parkiralište. Starnes je svojim videom, koji se ubrzano počeo širiti tom društvenom mrežom, bio među prvim korisnicima Twittera koji su pokrenuli lavinu heštegova “#filmyourhospials”. Hešteg “snimajte svoje bolnice” trebao bi se objavljivati uz snimke koje bi navodno trebale razotkriti da medicinski profesionalci, kao i mediji, ali i brojni političari, skrivaju “pravu istinu” o pandemiji koronavirusa. Od subote je tako objavljeno i podijeljeno na tisuće Twitter objava s navedenim heštegom.

No, kako piše američki NBCnews, tmurna realnost koja se odvija unutar američkih bolnica često nije vidljiva izvana. Također, na snazi je zabrana snimanja unutar američkih bolnica, osim uz posebne dozvole.

Trend #filmyourhospitals samo je  posljednja forma popularne teorije urote

Medijske kuće intervjuirale su doktore i doktorice koje se s pandemijom koronavirusa bore u američkim bolnicama. Petominutni intervju New York Timesa s doktoricom iz Queensa, u ovom trenutku, pogledan je na Youtubeu preko šest i pol milijuna puta, a možete ga vidjeti niže.

“Trend #filmyourhospitals samo je  posljednja forma kojom građani sudjeluju u popularnoj teoriji urote koja se širi još od siječnja”, rekla je za NBCnews Joan Donovan, direktorica istraživačkog projekta “Tehnologija i društvena promjena” pri Sveučilištu Harvard.


Reci što misliš!