Događaji

posljedice potresa

Zbog opasnosti od urušavanja, uklonit će se sjeverni toranj katedrale

Zbog opasnosti od urušavanja, uklonit će se sjeverni toranj katedrale
PIXSELL

Procjena je da se mora ukloniti dio sjevernog tornja koji je oštećen u potresu koji je pogodio Zagreb prije nešto više od tjedan dana, javio je HRT. Stižu dvije dizalice koje će podignuti dio tornja i spustiti ga

Zagrebačka katedrala, koja je oštećena u najjačem potresu koji je pogodio Zagreb od 1880. godine, nije sigurna i kako je javio HRT, dio sjevernog tornja koji se zarotirao uslijed potresa mora se ukloniti. 

Već večeras bi pred katedralu trebale stići dvije dizalice, jedna od 300 i jedna od 250 tona, koje će spustiti dio sjevernog tornja teškog oko 30 tona. Ispred katedrale već su napravili mjesto gdje bi dizalice trebale biti.

U potresu koji je uzdrmao Zagreb oštećene su brojne znamenitosti, a danak najjačeg potresa posljednjih 140 godina platila je i Zagrebačka katedrala, jedna od najprepoznatljivijih zagrebačkih znamenitosti i simbola.

S južnog tornja otpao je vrh na kojemu se nalazi križ koji je oštetio krov Nadbiskupskog dvora. Katedralu obnavljaju više od 20 godina, a sad bi ta obnova mogla potrajati, prema nekim nagađanjima, još barem toliko. 

Podsjećamo, u potresu koji je pogodio Zagreb prije nešto više od tjedan dana, najjačem u zadnjih 140 godina (5,5 po Richteru) oštećene su brojne zgrade i objekti u metropoli.nProcjene traju i dalje, ali mnogi stanovi u centru više nisu pogodni za život.

U potresu je ozlijeđeno j27 ljudi, 18 teže. Nažalost, djevojka (15) je preminula.

 


Reci što misliš!