Događaji

život nakon koronavirusa

Zadar neće stati! Zadar će se čistiti, Zadar će svijetliti, plaćati tete u vrtićima i pomagati potrebitima

Zadar neće stati! Zadar će se čistiti, Zadar će svijetliti, plaćati tete u vrtićima i pomagati potrebitima
Dino Stanin/PIXSELL

Sjednica gradskog vijeća elektronskim putem nije prošla i bez žustre rasprave, posebno kada je riječ o Prijedlogu odluke o privremenom oslobađanju od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Zadra.

Mladen Malta podržao je na privremena oslobađanja od plaćanja zakupa poslovnih prostora i javnih površina, ali isto tako ističe kako obrtnici i poduzetnici u ovom periodu epidemije ni ne koriste unajmljene prostore i javne površine od Grada Zadra i nisu u mogućnosti ostvariti nikakav prihod.

- Ovo ne smatramo nikakvom pomoći ni olakšanjem trenutne situacije za obrtnike i poduzetnike,već sasvim normalnom reakcijom odnosno otpisivanjem najma kojeg nije ni bilo u tom periodu. Zamolio je pisani odgovor koliki broj zakupnika i koji su to zakupnici obuhvaćeni ovom mjerom, odnosno koji neće biti.

- S obzirom na ovu izvanrednu tešku situaciju za gospodarstvenike, smatramo da pod hitno treba donijeti širi krug mjera koje će obuhvatiti davanja prema Gradu Zadru, kao i prema tvrtkama čiji osnivač/vlasnik je Grad Zadar, poput velikog broja drugih gradova u RH , kako bi se izašlo u susret i ostalim zadarskim poduzetnicima koji nisu zakupnici.

Udruženje obrtnika Zadar poslalo je 16. ožujka 2020. godine Uredu Gradonačelnika prijedlog mjera koje smatramo bitnim za ublažavanje štetnih posljedica na zadarsko gospodarstvo prouzročenih epidemijom virusa COVID-19. Nisu dobili nikakvu povratnu informaciju niti ih je itko kontaktirao do danas, 30. ožujka 2020. godine.

- Na prošloj sjednici Gradskog vijeća  predložio sam da se što prije oformi radni tim sastavljen od predstavnika Grada, obrtnika i ostalih poduzetnika  sa ciljem da struka ukaže kojim mjerama smatra da joj se može pomoći. Izvanredne su okolnosti i velika je zabrinutost obrtnika i poduzetnika za ukupno gospodarstvo, shvaćate li da vašim načinom donošenja mjera preuzimate odgovornost za zadarsko gospodarstvo ili ono što će od njega ostati?, zapitao se Malta.

- Zadar neće stati, Zadar će svijetliti, Zadar će se čistiti, Zadar će odlagati otpad,  Zadar će plaćati tete u vrtićima, Zadar će pomagati svoje potrebite sugrađane, kazala je Milena Ikić.

Ukazala je na činjenicu kako je svima zajedničko promišljanje da je potrebno  u postojećoj izvanrednoj situaciji, poduzeti određene izvanredne mjere. Ali promišljene, fiskalno odgovorne i uravnotežene.

 


Reci što misliš!