mladi poduzetnici
Oni su uspjeli svojim znanjem i samozapošljavanjem doći do plodova
Danas je održan 1. Okrugli stol „Znanjem do plodova“ u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića Zadar. Na okruglom stolu sudjelovali su bivši i sadašnji učenici škole te jedan roditelj sadašnjeg učenika koji su uspjeli svojim znanjem i samozapošljavanjem doći do plodova.
Na ovaj način promiče se poduzetnička okolina te se jača svijest o važnosti uzgoja poljoprivrednih kultura te mogućnosti bavljenja poljoprivredom u cijeloj Hrvatskoj. Ovakav način razmišljanja i djelovanja vodi nas održivom ekonomskom rastu i razvoju.
Na okruglom stolu sudjelovala je Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredno prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Zadar, Gordana Dragun iz Ministarstva poljoprivrede (Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva), Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije, Senad Salihović, Viši stručni suradnik iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, AGRRE.
Od učenika i bivših učenika predstavili su se Josip Bobanović,
vlasnik OPG-a Bobanović, otac učenika Danijela koji proizvodi 300
tona povrća godišnje, masline i vino. U posjedu su 5 ha
plastenika u kojima uzgajaju povrće. Imaju obrt i OPG. Cijela
obitelj se aktivno bavi poljoprivredom i stočarstvom te im je to
jedini izvor prihoda. Proizvode plasiraju na veliko čak i u
Zagreb gdje su jako cijenjeni proizvodi iz Zadarske
županije.
Frane Drlić, bivši učenik, koji posjeduje OPG u Radašinovcima
uzgaja povrtlarske kulture, masline i smokve.
Toma Jurjević, prošlogodišnji učenik, vlasnik OPG-a iz Tinja. Proizvodi mrkvu, aroniju i borovnice.
Petar Matak, ima OPG za pčelarstvo. Bivši je učenik i nastavnik škole. Trenutno ima 60 košnica. Proizvodi med, propolis a uskoro će plasirati na tržište i pčelinji otrov koji je jako tražen na tržištu kozmetike i farmacije.
Božidar Kresoja, trenutno je učenik škole, maturant smjera fitofarmaceut. Vlasnici su OPG-a već skoro 30 godina u Raštanima gornjim. Uzgajaju povrtlarske kulture. Imaju plastenike veličine 4.5 ha u kojima uzgajaju povrtlarske kulture. Sezonski sade papriku, rajčicu, krastavce, krumpir, lubenice i dinje dok u plastenicima zimi uzgajaju blitvu, salatu, peršin, kupus, kelj i kelj pupčar. Prodaju sve na veliko na Zelenoj tržnici. Posadili su i 200 stabala trešanja a i maju i masline.
Matija Kovačić, bio je učenik škole prije četiri godine. U Slavoniji, u mjestu Bokšić pokraj Vukovara od 2015. uzgaja nasade krušaka. Održao je i prezentaciju kojom je pokazao kako se uz puno truda i ljubavi mogu postići ciljevi te je dokazao kako se od tog posla može i dobro živjeti. On je svojom upornošću uspio povući i dio sredstava iz EU fondova. Svakako da je problema bilo i bit će ih ali oni su tu da bi se riješavali kazao je.
Ponudio je svima zainteresiranima svoju pomoć i savjete sa zaključkom kako se mladi trebaju udružiti i zajednički nastupati na tržištu. Kruška kao kultura najviše se proizvodi u Italiji koja je na kraju nema dovoljno za izvoz. On sav svoj urod uspije plasirati na hrvatsko tržište. Trenutno radi s jednim hrvatskim trgovačkim lancem.
U raspravu se uključila i Gordana Dragun iz Ministarstva poljoprivrede koja je pojasnila kako su u sadašnjem trenutku prisutne različite ruralne mjere za pomoć mladim poduzetnicima. Spomenula je mjere 6.1 i 6.3 za mlade poduzetnike koje je ujedno iskoristio i Matija Kovačić, zatim 6.2 i 6.4 mjere za nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu koje služe za financiranje kušaonica, turističkih djelatnosti i različitih zanata. Naglasila je mjeru 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene koja sadrži još 16 različitih podmjera. Zatim mjera 11 Ekološki uzgoj za ekološke poljoprivredne proizvođače kojom se nastoji smanjiti uporaba pesticida i mineralnih gnjojiva a sve u cilju borbe protiv klimatskih promjena tj. smanjenja CO2.
Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj pohvalio je Okrugli stol „Znanjem do plodova“ kao dobar primjer razmjene iskustava učenika, nastavnika, poljoprivrednika i institucija na jednom mjestu. Naglasio je kako je Zadarska županija sa svojim agencijama i stručnim službama na dispoziciji za pomoć svim zainteresiranim poljoprivrednicima i onima koji to žele postati.
Senad Salihović, Viši stručni suradnik iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, AGRRE, ujedno i bivši učenik škole kazao je kako je zadovoljstvo surađivati sa Poljoprivredno prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića, Zadar. Dodao je kako su trenutno u provedbi dva zajednička projekta od kojih je jedan PERTMAHORTI u kojem je škola Nositelj projekta.
Zaključak ovog okruglog stola je poruka svim mladima i učenicima škole da trebaju njegovati svoje korijene, iskoristiti potencijal i kapital zemlje koji imaju, iskoristiti savjete i pomoć starijih, roditelja i rodbine koji imaju iskustvo a isto tako primjeniti najnovije tehnologije koje su prisutne u svijetu poljoprivrede.
Na raspolaganju su im stručne zlužbe u Zadarskoj županiji kao i nastavnici škole. Tako je u pozitivnom tonu završio 1. okrugli stol „Znanjem do plodova“ .
Vezane vijesti
-
Centar za poslovnu etiku Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u suradnji sa Sveučilištem u Scrantonu (Pensivlanija, USA), Sveučilištem u Ljubljani i Sveučilištem u Zadru organizira međunarodni interdisciplinarni simpozij na temu: "Turizam, ekonomija i poslovna etika".
-
Pretežno sunčano bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, a potkraj dana rast naoblake, osobito na otocima.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Reci što misliš!