Događaji

poželjno je znati

Kako prepoznati simptome i kako se širi koronavirus?

Koronavirus uzrokuje virusnu bolest koja se manifestira simptomima sličnim gripi

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je u subotnjem gostovanju u RTL-u Danas kako je širenje koronavirusa ''apsolutno nemoguće spriječiti''.

''Očekujem da će se koronavirus u dogledno vrijeme pojaviti u Hrvatskoj. Mi se samo moramo pripremiti'', rekao je Beroš, no napominje smrtnost od virusa nije velika.

''Ona je oko dva posto, a to je manje od običnog virusa gripe. U tom kontekstu nema bojazni, no ponavljam, riječ je o novom virusu, novoj bolesti. Vjerujem da neće mutirati, ali moramo biti oprezni''.

Ministarstvo zdravstva napravilo je letak u kojem donose osnovne informacije o koronavirusu.

"Koronavirus uzrokuje virusnu bolest koja se manifstira simptomima sličnim gripi. Brzo se širi, mogu se zaraziti ljudi i životinje. U nekim slučajevima može dovesti do težih komplikacija respiratornog sustava ili smrti", stoji u letku, uz napomenu kako cjepivo protiv koronavirusa zasad ne postoji.

Rizične skupine podložne virusu su pušači, djeca i osobe starije od 65 godina.

Simptome ove bolesti najlakše ćete prepoznati po sljedećih nekoliko simptoma: kašalj, grlobolja, temperatura, curenje iz nosa, glavobolja, otežano disanje, vrtoglavica.

Virus se širi izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, kapljičnim putem (kihanje i kašljanje) te dodirom predmeta i površina izloženih virusu.

Kako bi izbjegli zarazu, ministarstvo zdravstva, predlaže nekoliko mjera: prati ruke, koristiti maramice , nositi masku, izbjegavati kontakt s domaćim i divljim životinjama te u konačnici ako imate bilo kakvih nedoumica ili sumnjate da ste oboljeli javite se liječniku.


Reci što misliš!