Događaji

epidemija

Beroš: Situacija na kruzeru gora nego u Kini, planira se prihvat Hrvata

Beroš: Situacija na kruzeru gora nego u Kini, planira se prihvat Hrvata
AP images

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u četvrtak da se Hrvati s kruzera Diamond Princess nakon dvotjedne karantene zbog koronavirusa vraćaju danas i sutra, dodavši da se još uvijek planira njihov prihvat, jer je epidemiološka situacija na kruzeru gora nego u Kini.

"Moramo obratiti posebnu pažnju na prihvat naših državljana koji dolaze u Europu, jer mi okolnosti epidemiološke situacije na kruzeru nisu potpunosti jasne. Mislim da ćemo u ovakvim specifičnim okolnostima postupiti malo drugačije", kazao je Beroš uoči sjednice Vlade.

Šestero Hrvata provelo je na brodu Diamond Princess dva tjedna u karanteni u japanskoj luci Yokohami zbog koronavirusa koji se proširio među putnicima.

"Njihov put povratka je različit, neki će doći danas, neki sutra", kazao je Beroš.

Na pitanje hoće li biti stavljeni u karantenu, Beroš je izjavio da se danas planira način njihova prihvata, istaknuvši da je epidemiološka situacija na tom kruzeru gora nego u Kini.

"Ja vjerujem da je samo riječ o specifičnim okolnostima boravka na brodu i iskreno se nadam da je samo to problem", dodao je.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je u srijedu da je prvi hrvatski državljanin jučer napustio kruzer Diamond Princess, te da se smatra zdravim i nema ograničenja u kretanju. Ostalih pet hrvatskih državljana koji su na brodu kao članovi posade jučer su nastavili boravak u izolaciji, zajedno s ostalom posadom iako nemaju simptome bolesti.

Na brodu s 3700 putnika i članova posade utvrđeno je 540 slučajeva zaraze koronavirusom.


Reci što misliš!