Događaji

traži sudsku i policijsku zaštitu

Kujundžić odbacuje optužbe i tvrdi da je žrtva hajke Jutarnjeg lista

Kujundžić odbacuje optužbe i tvrdi da je žrtva hajke Jutarnjeg lista
Patrik Macek/Pixsell

Bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić izvijestio je u srijedu da je "zbog hajke i poziva na linč od strane Jutarnjeg lista", prisiljen potražiti sudsku i policijsku zaštitu.

"Kako već duže vrijeme Jutarnji list provodi javni linč iz samo njima poznatih razloga, prisiljen sam poradi zaštite sebe i svoje obitelji zatražiti sudsku (...) i policijsku zaštitu", ustvrdio je Kujundžić na upit Hine, očitujući se na članak Jutarnjeg lista koji je u srijedu objavio da Uskok, Državno odvjetništvo i policija provode izvide vezane za njega i KB Dubrava, u kojoj je Kujundžić bio ravnatelj u dva mandata.

Ustvrdio je da Jutarnji list namjerno iz konteksta vadi KB Dubrava kada navodi da je ta bolnica 2011. godine, kada je on bio njen ravnatelj, mimo javnog natječaja nabavila robu u vrijednosti većoj od 70 milijuna kuna.

"Nabave na narudžbenicu odnosile su se na lijekove i krv (oko 60 milijuna kuna) čija cijena je iz Osnovne liste lijekova HZZO koju je HZZO javno izlicitirao, a KB Dubrava provodila postupak javne nabave, kao i ostale bolnice, bez uspješnog sklapanja ugovora jer dobavljači nisu ponudili valjanje ponude", napisao je Kujundžić.

Istaknuo je i da je ta bolnica sljedeće, 2012. dok je on još bio njezin ravnatelj, "sklopila ugovore za lijekove u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, a da je ostale kategorije Upravno vijeće KB Dubrava prenijelo na Ministarstvo zdravstva radi provođenja objedinjene nabave".

'KB Dubrava koristi materijal firme Olympus kao i druge bolnice'

Potvrdio je navode da je bolnica Dubrava od tvrtke Olympus 2008. kupovala reagense za biokemijski laboratorij i potrošni sanitetski materijal, ali naveo da je to bilo u skladu sa zakonskim odredbama te da je "materijal kupila od tvrtke, a ne Nevena Mrkše", koji je bio zastupnik te tvrtke te susjed Milana Kujunžića.

"Istina je (...) KB Dubrava kao i 90 posto bolnica u zemlji i svijetu, koristi endoskopski i potrošni materijal firme Olympus, a ne od Nevena Mrkše. Sve ove navode možete uredno provjeriti u firmi Olympus, koja je jednom prilikom zbog iznesenih laži od strane liječnika zaprimila i sudsku ispriku", tvrdi Kujundžić.

Kazao je i kako Ministarstvo zdravstva nikada nije naručilo niti platilo niti jednu kunu firmi Smart Medical, koju je Mrkša osnova 2016. godine ustvrdivši da Jutarnji list namjerno iznosi neistine.

Na podatak da su 2018. i 2019. iz proračuna Ministarstva zdravstva tvrtki Smart Medical isplaćeno ukupno 4,7 milijuna kuna, Kujundžić odgovara da su od te tvrtke pojedine proizvode kupilo desetak pojedinačnih bolnica, kao samostalni pravni subjekti. To su činile, dodaje, bez znanja i potrebne suglasnosti Ministarstva zdravstva, kao što čine i sa drugim dobavljačima medicinskog potrošnog materijala".

Odbacio je i svaku povezanost s vlasništvom kafića u KB Dubrava te vlasništvom u tvrtki koja je u zakupu tog ugostiteljskog objekta.


Reci što misliš!