Događaji

udruga franak

U veljači 'pale' nove presude za konvertirane kredite, uključujući i na sudu u Zadru

U veljači 'pale' nove presude za konvertirane kredite, uključujući i na sudu u Zadru
PIXSELL

Osječki, vukovarski, sisački i zadarski sud donijeli su u razdoblju 10. do 14. veljače šest novih presuda za konvertirane kredite.

Tim presudama suci Ivica Grubišić iz Vukovara, Davor Liščić iz Osijeka, Andrea Vasiljević i Vedran Medaković iz Siska te Jadranka Nižić-Peroš iz Zadra dosudili su ukupno 330.000 kuna preplaćenih anuiteta tužiteljima koji su konvertirali CHF kredite. Tužene banke bile su RBA, ZABA, PBZ i Addiko.

"Čestitamo odvjetnicima Sandri Panjković i Dinku Ocvareku iz Siska, Ivanu Šalini i Boži Vrkiću iz Zadra te Zoranu Kosanoviću iz Kutine na uspješnom zastupanju svojih klijenata koji su konvertirali CHF kredite", poručuju iz Udruge Franak.

U presudama dominira stajalište Suda EU iz presude C-118/17 kojom je nedvojbeno utvrđeno da nakon zakonske intervencije u ugovorni odnos i dalje potrošač ima pravo na nacionalnom sudu utvrđivati je li tom intervencijom doveden u stanje kao da nikada nije ugovorio ništetne ugovorne odredbe. Suci su utvrdili presudama:

- Da konverzijom nije izvršena restitucija odnosno da tužitelji nisu dovedeni u stanje kao da nikada nisu ugovorili ništetne kamate i valutu CHF.

- Da glavnica nakon konverzije nije dovedena u stanje kao da nikada nisu ugovorene nepoštene ugovorne odredbe, nego je dapače konvertirana glavnica veća od glavnice po početnome otplatnom planu.

- Da tužene banke moraju vratiti preplaćene anuitete, ali još i razliku između konvertirane glavnice i glavnice po početnome otplatnom planu, jer je stvarna pravilna glavnica manja od konvertirane glavnice.

Sisački sud utvrdio je u obrazloženju presuda dodatno i to da su ništetni aneksi kojima je izvršena konverzija.


Reci što misliš!