Događaji

ponedjeljak, 17. veljače

Kino Zona donosi projekciju nagrađivanog filma "Ray & Liz" uz panel raspravu s gostima!

Kino Zona donosi projekciju nagrađivanog filma

Uz projekciju nagrađivanog filma Ray & Liz organizirati će se i panel rasprava o subverziji na filmu uz goste Dinu Pokrajac i Žlatka Bukača i moderaciju Marija Županovića.

U ponedjeljak u 18 sati gošća Kino zone je direktorica Subversive film festivala  iz Zagreba Dina Pokrajac koja će zajedno s umjetničkim voditeljem doc. dr. sc. Mariom Županovićem povesti diskusiju na teme važnosti i pozicije Subversiva u kontekstu filmskih festivala u Hrvatskoj i regiji kao i o neizbježnim temama politizacije i ideologizacije umjetnosti.

Kakva je uloga i misija Subversiva u kontekstu vremena i preokupacije društvenim mrežama i kako intimističke i identitetske teme oblikuju sam festival doznat ćete ako nam se pridružite na panel diskusiji u ponedjeljak 17. 2. 2020. u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače. 

Koliko i na koji način politika i ideologija utječu na kulturu i umjetnost i koja je važnost subverzivnog u svemu tome otkrijte u interaktivnom razgovoru koji je još jedan od angažiranih programa koje će Kino zona realizirati u 2020. godini.

U drugom dijelu diskusije otvaramo i temu subverzivnog unutar područja popularne kulture i medija. U tom dijelu programa pridružit će nam se i dr. sc. Zlatko Bukač, poslijedoktorand s Odjela za anglistiku Sveučilišta u Zadru čije je područje interesa upravo popularna kultura. 

Ulaz na panel diskusiju je slobodan, dođite i pridružite se razgovoru!

Nakon panela slijedi projekcija intrigantnog i nagrađivanog prvijenca Richarda Billinghama Ray i Liz. 

Ray je vječno alkoholizirani autorov otac. Liz je autorova majka, ovisnica o nikotinu, štrikanju i slagalicama. Oni postaju dominantni motiv njegovih umjetničkih fotografija u kojima je dokumentirao vlastito odrastanje u siromašnoj četvrti Birminghama u doba tačerizma. Zato je autorov filmski debi produžena ruka njegova fotografskog opusa. Kao da mu je tom iskrenom filmskom gestom, oslobođenom od mizerabilizma i sentimentalnih poteza tipičnih za britansku „kitchen sink“ socijalu, odlučio podariti pokret.

Pobjednika prošlogodišnjeg 12. Subversive festivala gledamo po završetku panel rasprave o subverziji na filmu  u ponedjeljak, 17.02.2020. od 20 h u Koncertnoj dvorani Kneževe palače.

Ulaznice možete kupiti u ponedjeljak od 8 do 14 h u prostorijama Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na lokaciji projekcije 45 minuta prije početka.

 


Reci što misliš!