Događaji

alarmi već odavno zvone

Hrvatska ima više od milijun umirovljenika

Osim izrazito niskih mirovina u Hrvatskoj problem predstavljaju i gubitak radno aktivnog stanovništva kao i činjenica da kao populacija sve više starimo. Da situacija nije dobra, potvrđuju i brojke.​

Više od 160.000 umirovljenika živi s tisuću kuna na mjesec, glasi samo jedan od zabrinjavajućih podataka o mirovinama na kraju prošle godine. Objavio ih je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Novi umirovljenici: Iz drugog stupa uzeli 40.000 kuna odmah, a ostatak ide kroz mirovinu

Osim izrazito niskih mirovina u Hrvatskoj problem predstavljaju i gubitak radno aktivnog stanovništva kao i činjenica da kao populacija sve više starimo. Da situacija nije dobra, potvrđuju i brojke.

U Hrvatskoj živi više od milijun umirovljenika. Prosječna mirovina u prosincu prošle godine iznosila je oko 2500 kuna. No, gotovo 163.000 umirovljenika preživljava s tisuću kuna na mjesec!!

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na 100 umirovljenika dolazi samo 125 zaposlenih građana. I dok broj umirovljenika raste, sve je manje radno aktivnog stanovništva.

"Posljednjih deset do 15 godina mi smo izgubili oko pola milijuna ljudi, što kroz negativni prirodni prirast, što kroz odlazak ljudi iz Hrvatske", navodi Branko Grčić, ekonomski analitičar.

Sve to dovodi u pitanje stabilnost mirovinskog sustava, a javlja se i rizik od pada u siromaštvo.

"Rješenje treba tražiti i u ubrzanju rasta gospodarstva jer brži rast znači veće plaće ljudi, veće bruto plaće, a to znači veće uplate i u mirovinski i u zdravstveni fond", kaže Grčić.

Problem je i što Hrvatska sve više stari.

"Mi smo prema kriterijima UN-a negdje peta najstarija populacija u svijetu. Samo starijih od 80 godina Hrvatska ima više od 180.000, a starijih od 65 godina nevjerojatnih 770.000.

Brojke su to koje bi vladajuće itekako trebale zabrinuti. Alarmi za uzbunu već odavno zvone.

 


Reci što misliš!