Događaji

sporni kamen

Za slučaj kamena s mula koji je završio na vili Ive Pešića nema kaznenog djela

Za slučaj kamena s mula koji je završio na vili Ive Pešića nema kaznenog djela
Provjereno/Nova tv

Sporni kamen koji je izvađen iz mula tijekom obnove završio je u vili Ive Pešića koji je za Provjereno rekao da ga je uzeo s odlagališta otpada. Konzervatori kažu da se kamen trebao koristiti za radove u gradu

Biogradski čelnici odlučili su 2014. obnoviti oštećeni mul iz doba Austro-Ugarske i u rekonstrukciji su ponovno koristili dio kamena koji je bio dobre kvalitete. No, ostatak su numerirali i deponirali. Međutim, taj je kamen završio u vili Ive Pešića, oca direktora komunalnog poduzeća Bošana, Krune Pešića.  

Ivo Pešić je za Provjereno Nove TV rekao da je uzeo kamen za kojim su tragali mještani i vijećnici. 

- Zašto ga ne bih uzeo kad sam ga našao? Kome taj kamen smeta? Kome je taj kamen smetao taj moment kad je bio bačen na otpad - rekao je Pešić stariji za Novu TV, koji tvrdi da ga je uzeo na odlagalištu na Baštijunu. 

Gradski vijećnik Ante Fuzul prijavio je slučaj policiji, koja je ispitala Pešića, no elemenata kaznenog djela nema. 

- To je mene policija ispitala i ja sam policiji rekao isto to što i vama - rekao je otac šefa komunalnog poduzeća i dodao da policija nije poduzela ništa: "Nikakvih problema nije bilo. Zašto bi bilo?

-  Nakon zaprimljene anonimne dojave u prosincu 2017. godine, policijski službenici Policijske postaje Biograd proveli su izvide kojom prilikom nisu utvrđeni elementi kaznenog djela ili prekršaja. Naime, provedenim izvidima u sklopu kojih su izvršene provjere s glavnim nositeljem projekta sanacije glavnog gata u Biogradu, došlo se do saznanja  kako je sav upotrebljiv kamen ugrađen u sanirani gat dok je neupotrebljiv dio kamena odvezen na reciklažno dvorište u Biogradu - kaže Ivana Grbin, glasnogovornica zadarske policije.

Kako je kamen došao do vile?

Fuzul je ispričao za 24sata da je dio kamena deponiran u prostor kampa Sveti Dominik, odmah do bivšeg reciklažnog dvorišta. Kamen je potom tijekom 2015. godine nestao. U Provjerenom je rekao da su dvije godine kasnije kamen vidjeli kod zemljišta Pešića starijeg. 

Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar, ispričao je da je tvrtka Akropolis, koja je bila izvođač, dogovorila s gradom da će kamen deponirati u reciklažno dvorište komunalnog poduzeća. Oni su i u izjavi za Provjereno rekli kako su to učinili. 

Kruno Pešić pak tvrdi da kamen nije došao u reciklažno dvorište ili skladište tvrtke. 

- Nikad nije bio unutar postrojenja Bošana! Kuća koju spominjete nije moja, a taj kamen nitko nije potraživao. Županijska lučka uptrava je vlasnik i investitor i sve je čisto kao suza. Na upit vjećnice u službenom očitovanju Lučke uprave rečeno je da je ispravan kamen ugrađen u mul, a neispravan bačen na odlagalište otpada po nalogu konzervatora. Kamen nitko ne potražuje niti je predmet kazenog djela. Sve je čisto kao suza, a mene samo žele blatiti - rekao nam je Pešić. 

Kaže da su i vijećnici pokušavali doznati gdje je kamen, a Fuzul priča kako su odgovori uvijek bili neodređeni. Konkretan odgovor dobili su iz Konzervatorskog odjela u Zadru.

- Ukoliko postoji nekakva potreba i mogućnost da se negdje u gradu u cjelini, kada se rade nekakvi sitni zahvati ili sanacije na nekim manjim površinama, da se to inkorporira u jednu povijesnu sliku, može se koristiti dio tog materijala. To je bila naša preporuka - rekao je Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru.


Reci što misliš!