Događaji

aktualno

Sabor odbio Mostov prijedlog povećanja rodiljnih naknada

Sabor odbio Mostov prijedlog povećanja rodiljnih naknada
Patrik Macek/Pixsell

Mostov prijedlog da minimalna naknada za sve majke tijekom prve godine djetetova života iznosi 3991 kunu nije danas naišao na podršku vladajućih u Hrvatskom saboru, čiji su zastupnici istaknuli kako je vlada u tri godine već u dva navrata povećavala rodiljne i roditeljske naknade.

Most predložio minimalnu naknadu od 3991 kuna za prvu godinu djetetovog života

Izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama Klub Mosta predložio je minimalnu naknadu od 3991 kunu za sve majke tijekom prve godinu djetetova života, a za majke koje primaju više od tog iznosa punu plaću.

Kad je riječ o majkama koje imaju troje i više djece ili blizance, u Mostu su predložili da majke koje se nakon prve djetetove godine žele vratiti na posao uz svoju plaću mogu koristiti i mjesečnu naknadu od 2328 kuna.

Također, traže širenje kruga korisnika roditeljskog dopusta na bake i djedove te da za to primaju naknadu od 2328 kuna.

Ove mjere iznose 0,27 posto proračuna

Sonja Čikotić (Most) rekla je kako izmjenama žele odgovoriti na demografsku katastrofu u Hrvatskoj, manji broj rođene djece i iseljavanje.

"Mjere koje predlažemo procijenjene su na oko 400 milijuna kuna, što je tek 0,27 posto proračuna Hrvatske", kazala je Čikotić uvjeravajući kako se u proračunu može naći taj novac.

Od 1. travnja ove godine potpore za drugih šest mjeseci djetetova života rastu na 5600 kuna

Željka Josić (HDZ) rekla je kako je vlada u tri godine dva puta povećavala rodiljne i roditeljske potpore te podsjetila da od 1. travnja ove godine potpore za drugih šest mjeseci djetetova života rastu na 5600 kuna.

Dodala je i kako rodiljne i roditeljske potpore proizlaze iz roditeljstva i kako bi se prenošenjem tih potpora na treće osobe izgubila sama njihova svrha.

Anka Mrak Taritaš (Glas) upozorila je na nedostatak jedinstvene nacionalne demografske strategije zaključivši kako "vlada lončićem gasi požar" a svake godine nas je sve manje i manje.


Reci što misliš!