Događaji

autorica Miriam Kelečić

Na sajmu u Bratislavi predstavljena knjiga o Viru na slovačkom jeziku

Na sajmu u Bratislavi predstavljena knjiga o Viru na slovačkom jeziku

Gotovo sve što bi moglo biti od velike koristi češkim i slovačkim turistima, ali i svima koji posjećuju Hrvatsku i otok Vir, našlo se na 176 strana knjige Zaži Vir. Zažite ostrov Vir a Chorvátsko trochu inak (Doživi Vir. Doživite otok Vir i Hrvatsku malo drukčije), posvećene Viru i Hrvatskoj koju je na slovačkom jeziku napisala virska Slovakinja Miriam Kelečić.

Njezina je knjiga prvo predstavljena u Atelieru Surya, potom na Incheba Expo Arena u Bratislavi, odnosno turističkom sajmu ITF Slovakiatour. Našla se i na štandu Vir turizma, i to kao dio cjelokupne prezentacije otoka Vira u Bratislavi, njegovih ljepota i turističke ponude otoka. Autorica Kelečić gostovala je i na slovačkoj televiziji, objašnjavajući kako se našla na otoku Viru, zašto je Hrvatsku odabrala za svoju novu domovinu i s kojim je motivima pristupila pisanu knjige o Viru i Hrvatskoj. 

- Napokon je držim u ruci - prve su riječi i iskaz radosti autorice zbog izlaska knjige u kojoj je sažela utiske, anegdote, informacije, iskustvo iz prve ruke te – Slovacima i Česima – manje poznate činjenicama o Hrvatima i Hrvatskoj, Dalmatincima i Dalmaciji te Viranima i Viru. 

- Odlučila sam napisati knjigu, jer sam ionako o Viru i Hrvatskoj pisala na svom blogu. Motivirao me Travel Channel, čija je ekipa boravila na otoku i snimila turistički film o Viru. Htjela sam zapravo svim turistima i putnicima iz Slovačke i Češke ponuditi zanimljive informacije o otoku Viru, Dalmaciji i Hrvatskoj, koje ne mogu pronaći drugdje - sažima slovačka influencerica osnovni motiv pisanja. Gospođa Miriam veći dio godine boravi na Viru u svojoj obiteljskoj kući u naselju Sridnje kućice, a kada nije na Viru, onda je sa suprugom Željkom i kćerkom Emom u Zagrebu. Njezina precizna, dokumentaristička, ali ponekad i svakodnevna ili šaljiva zapažanja o životu i navikama Hrvata, kao i ljepotama hrvatske obale, tako će slovačkim i češkim turistima uskoro postati obavezno štivo za putovanje na Jadran, a posebno prema otoku Viru o kojemu Miriam donosi pregršt korisnih informacija. Gdje i kako kupovati? Kako pozdraviti domaćine? Što se sve i gdje može nabaviti na otoku? Što je famozna bura, a što jugo? Komu se obratiti u slučaju bilo kakve nevolje? – samo su neka od pitanja na koje odgovore daje Slovakinja s virskom i zagrebačkom adresom. 

- Vrijeme će pokazati u kojoj će mjeri ljudi biti zadovoljni s knjigom, ali ako kao autorica smijem reći, zadovoljna sam kako je sve ispalo. U knjizi se može čitati puno više od kulturnog svjedočanstva, jer ona govori o povijesti jednog naroda s njegovim nacionalnim legendama i pričama, koje bi Česi i Slovaci inače uzalud tražili na internetu - otkriva Miriam, dodavši kako je Zaži Vir zapravo priča o zemlji koja je posebno popularna među Slovacima i Česima. 

- Ova je knjiga također i pjesma, glazba, boja, slika, zvuk, folklor, okus, miris, atmosfera i duh Hrvatske. Vjerujem kako će taj dojam i sve informacije koje donosim obogatiti nečije znanje te nadahnuti buduće putnike - poručuje Miriam. Čak mjesec dana prije službenog predstavljanja u Bratislavi, više od polovice naklade planulo je putem online narudžbi, a na njezinom blogu i web stranici www.zazivir.sk, knjiga se još uvijek može naručiti i nabaviti. 

- Posvećena je cijeloj mojoj obitelji, a najviše tati koji mi je kupio knjigu kada smo prvi put bili na moru prije 33 godine. To je bila turistička brošura i knjiga o Zadru, koju sam često koristila u školi za razne projekte. Tada se rodila ljubav prema knjigama i pisanju. Bila sam jako znatiželjno dijete, a sada je ta znatiželja pretočena u moju prvu knjigu - još kaže Miriam, koja je u knjigu Zaži Vir uvrstila i vlastitu bajkovitu priča o plišanom medvjediću Virku, svojoj obitelji i suprugu Željku. 


Reci što misliš!