Događaji

vjetropark

Vjetrenjače pod Velebitom proizvodit će struju za šest tisuća kućanstava

Vjetrenjače pod Velebitom proizvodit će struju za šest tisuća kućanstava
Reuters

Na području Jasenica pušten je u rad vjetropark pod Velebitom. Pet turbina godišnje će proizvoditi 22 gigavatsata električne energije, što je dovoljno za opskrbu šest tisuća kućanstava. U planu je gradnja još pet vjetroagregata te postrojenje za proizvodnju električne energije dobivene iz sunca.

Prije više od dvadeset godina u Općini Jasenice razmišljalo se o gradnji vjetroparka, no ti su planovi postali stvarnost tek sada, rekao je načelnik Općine Martin Baričević. Dodao je kako su prepreke bile brojne - od neriješenih imovinsko-pravnih odnosa do nepovjerenja investitora. Općina Jasenica svoj gospodarski prosperitet vidi kroz obnovljive izvore energije, rekao je Baričević, istaknuvši da će se u tom smjeru razvijati sukladno svim zakonima RH. 

A o potencijalu projekta, vrijednog oko 15 milijuna eura uime austrijsko-slovenski konzorcij Kelag - Interenergo govorili su i čelni ljudi tih dviju tvrtki. Istaknuli su kako će energija dobivena iz vjetroturbina biti dovoljna za godišnju opskrbu električnom energijom šest tisuća kućanstava.  

Plan je istoga konzorcija uložiti i u proizvodnju električne energije dobivene iz sunca, i to preko puta bazena s opasnom lužinom. O sanaciji svih potencijalnih zagađivača Zrmnanje i cijelog tog područja u Jasenicama je govorio i premijer Andrej Plenković. Moramo tražiti dugoročno rješenje koje će cijeli taj kraj koji je na neki način ostao u "offsideu", s obzirom na taj projekt koji nikada nije zaživio, napraviti i učiniti i ekonomski isplativijim, rekao je predsjednik Vlade. 

Konkretne planove iznio je načelnik Baričević. Jedna od ideja je i da bude plinska elektrana na tom dijelu gdje je vlasništvo Grada Obrovca,a ideja Općine Jasenice je da se u tim bazenima dogodi akumulacija i da bude hidroelektrana, te da gornje jezero bude negdje na Velebitu, kaže načelnik Općine Jasenice. 

A u općini s oko tri tisuće stanovnika, dobra vijest je i početak gradnje dječjega vrtića za pedesetero djece, vrijednosti gotovo 11 milijuna kuna.


Reci što misliš!