novi turistički proizvod
Učenici Srednje škole Bartula Kašića s Paga osmislili i predstavili projekt "Pag na meniju"
Na objavljeni Javni poziv Ministarstva turizma prijavila se i naša škola u suradnji sa Srednjom školom Obrovac. Izuzetno smo se razveselili kada smo vidjeli naš projekt među 20 odabranih koje je Ministarstvo turizma prepoznalo kao vrijedne potpore, javljaju iz Srednje škole Bartula Kašića Pag.
Namjena ovog javnog poziva bila je osmisliti novi turistički proizvod, napraviti projekt u suradnji s drugim obrazovnim sektorima u svrhu razvoja turizma ili brendirati destinaciju ili proizvod.
Ciljevi i prioriteti koje su prijave trebale sadržavati bili su usmjereni na jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala, učenika srednjih strukovnih škola kroz: motiviranje mladih za rad u turizmu, podizanje razine svijesti kod učenika i nastavnika o turizmu kao multisektorskom resoru, međusektorsko gospodarsko povezivanje kroz obrazovni proces, upoznavanje učenika strukovnih škola iz drugih obrazovnih sektora s mogućnostima realizacije projekata u turizmu, povezivanje obrazovnih institucija i privatnog sektora, razvijanje projektnog načina razmišljanja kod učenika, razvijanje poduzetničkog duha i timskog rada kod učenika.
U ovim smo odrednicama prepoznali priliku za promoviranje našeg projekta „Pag na meniju“ koji se temelji na višegodišnjem projektu/manifestaciji „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“, poručuju iz Srednje škole Bartula Kašića Pag te objašnjavaju:
Cilj projekta je promoviranje tradicionalne gastronomije otoka Paga kojom se učenici i nastavnici Srednje škole Bartula Kašića Pag bave od 2007. godine, izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela. Učenici su, u početku, prikupljali recepte i savjete „na terenu“, među svojim starijim članovima obitelji i poznanika. Potom su se jela pripremala u školskom ugostiteljskom praktikumu i predstavljala javnosti jednom godišnje na degustacijskoj manifestaciji. Od 2014. godine većina prikupljenih jela može se naći i u istoimenoj knjižici recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“, čije 3. dopunjeno izdanje je upravo u tisku.
Namjera projekta „Pag na meniju“ jest utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele, razne kušaonice i slično, na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića te posebno promovirati one za koje se taj standard utvrdi.
Ciljana skupina prilikom provedbe projekta su nam učenici Srednje škole Bartula Kašića Pag (zanimanje kuhar i konobar) i Srednje škole Obrovac (zanimanje ekonomist) koji bi sudjelovali na projektu i time u praksi proširili svoje znanje iz nastavnih predmeta kuharstva, talijanskog i engleskog jezika, marketinga u turizmu i računalstva, te stekli praktična znanja iz fotografije i grafičkog dizajna. Na taj način također bi stekli dodatne vještine i tako pridonijeli ostvarenju trendova razvoja turističkog proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020.
Projekt će se provoditi u suradnji s turističkim zajednicama Paga, Novalje, Kolana i Povljane, Udruženjima obrtnika Paga i Novalje te jedinicama lokalne samouprave na otoku Pagu.
U prioritetima koji su navedeni u Uputama za prijavitelje između ostalog je navedeno da projekt treba biti u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020. Kako se naša škola, kao i učenici, nalazi na otoku Pagu koji je sam turistička destinacija, ovaj nam se prioritet sam nametnuo. Naša škola osposobljava učenike strukovne srednje škole za rad u ugostiteljstvu koji svoje prvo radno mjesto nalaze najčešće u turističkim mjestima. Budući da živimo u turističkoj sredini, često opažamo nedostatke turističke ponude i poboljšanja koja bi se mogla napraviti. U skladu s našim opažanjima i Strategijom razvoja turizma RH do 2020., osmislili smo projekt koji je usmjeren stvaranju novog aspekta ponude autohtone gastronomije otoka Paga.
Turistički rast destinacije, obrazovni sektor na otoku ne može adekvatno pratiti. Najveći problem Srednje škole Bartula Kašića Pag jest što nema svoju zgradu već radi u zgradi Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag. Zbog toga je škola suočena s manjkom prostora za izvođenje nastave sukladno Državnom pedagoškom standardu, a ne može ni razmišljati o uvođenju novih obrazovnih smjerova za potrebe gospodarskog sektora. Dok se u proračunu RH ne osiguraju sredstva za izgradnju nove školske zgrade te škola ne dobije dozvolu Ministarstva znanosti i obrazovanja za izvođenje novih obrazovnih programa u sektoru Turizam i ugostiteljstvo kao i ostalih struka potrebnih gospodarstvu, ovaj bi projekt ojačao trenutnu poziciju strukovnog obrazovanja na otoku Pagu te doprinio kvalitetnijoj ponudi ugostiteljskih objekata uključenih u posebni standard.
Opći cilj projekta je povećati kvalitetu vještina učenika koji će raditi u ugostiteljskim djelatnostima za potrebe gastro turizma na području otoka Paga (Zadarska županija) i tako pridonijeti ostvarivanju trendova razvoja turističkog proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020.
Posebni cilj projekta je poboljšati nedovoljnu prezentaciju gastro kvalitete otoka u turističkom sektoru i promicati otok Pag kao idealno gastro-turističko odredište.
Izradom i provedbom posebnog standarda autohtone otočne gastronomije, poboljšali bismo turističku ponudu otoka Paga kroz proširenje gastronomske ponude otoka te je očuvali od zaborava. Proširili bismo znanje o autohtonoj lokalnoj kuhinji te na taj način potaknuli njenu primjenu u lokalnim restoranima, a kod turista proširili autentičnost doživljaja destinacije i nakon povratka kući, budući da bi imali mogućnost kupnje i već tiskane knjižice recepata kao jedne vrste suvenira. Naime, Škola ima i varijantu knjižice autohtonih recepata tiskanu na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku (nastala u suradnji s lokalnim LAG-om Mentorides, uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, 2019.).
Kako je zanimanje kod turista za gastronomsku ponudu u posljednjih nekoliko sezona u kontinuiranom rastu, smatramo da bismo na ovaj način značajno utjecali na promidžbu otoka Paga te izašli iz okvira ponude isključivo temeljene na moru i suncu.
Također, kod lokalnih ugostitelja probudili bismo svijest o
poboljšanju gastronomske ponude, prvenstveno koncentrirane na
lokalnu, mediteransku prehranu.
Poseban standard „Pag na meniju“ ima tendenciju brendiranja
lokalne i regionalne eno i gastro ponude.
Vezane vijesti
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
U sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja 50. godišnjice kluba, KK Aleta Puntamika organizira još jedan događaj sportsko-humanitarnog karaktera.
-
U petak. 13. prosinca u 23.20 sati u Zadru u Ulici Put biliga policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su zaustavili 35-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka.
-
Oni koji uspješno prođu natjecanje moći će se prijaviti na ograničene javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih investicijama te ostvariti pravo na najviše 25.000 eura po projektu
Izdvojeno
-
Odlukom općinskog načelnika, Općina Preko i ove će godine umirovljenicima i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi dodijeliti božićnice.
-
Na blagdan svete Lucije učenici Osnovne škole Voštarnica, u pratnji ravnateljice Irene Dukić i učiteljica edukacijskih rehabilitatorica, posjetili su zadarsku gradsku upravu.
-
Dođite u Glazbenu zbirku Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak 16. prosinca na Božićni kviz!
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom u ponedjeljak, 16. prosinca zbog radova prema sljedećem rasporedu
Reci što misliš!