Događaji

sveta stolica

Papa Franjo upozorio na 'virus' konzumerizma u prosincu

Papa Franjo upozorio na 'virus' konzumerizma u prosincu
Tiziana FABI / AFP

Papa Franjo upozorio je, povodom jednog od najrastrošnijih vikenda u godini koji je počeo s groznicom Crnog petka, protiv pojačanog konzumerizma u vremenu do Božića, upozorivši da želja za potrošnjom predstavlja "virus koji vjeru napada u samim korijenima".

"Moramo se suočiti s iluzijom da je čovjek sretan kada posjeduje puno stvari. Oduprite se sjajnim svjetlima konzumerizma koja ovaj mjesec blješte svuda oko nas", kazao je Papa tijekom nedjeljne mise u Vatikanu.

Papa Franjo se odlučio na kritičke komentare o potrošnji u trenutku dok je zapadni svijet netom ostavio iza sebe vikend Crnoga petka i već se danas suočio sa Cyber ponedjeljkom, dok u američkim trgovinama traju posebni popusti nakon tamošnjeg blagdana Dana zahvalnosti koji bi trebali potaknuti novu kupovinu i potrošnju u mjesecu kojim dominira opsada trgovina povodom Božića.

Kupci diljem Sjedinjenih Država potrošili su samo u internetskoj kupovini rekordnih 7,4 milijarde dolara tijekom Crnog petka, pokazuju brojke koje je objavio Adobe Analytics.

Papa je osudio bijesni konzumerizam koji nameće pravilo "stvari nikada dovoljno".

"Moramo se oduprijeti iskušenju da je smisao života u gomilanju", proučio je Papa.


Reci što misliš!