evo što se sve nudi
Na zadarskom Adventu nikad bogatija gastro ponuda
Donosimo kompletan pregled gastro ponude zadarskog Adventa!
Ne zna se što je bolje: hot dog sa šiš ćevapom, ljuta slavonska kobasica s grahom ili svjetska ponuda gina i whiskeya.
"Viking 1"
Ekipe kućica "Viking 1" i "Viking 2" koje predvodi zadarski
ugostitelj Dino Bašić, vlasnik Konobe "Misterija" kod Četiri
kantuna podijelili su posao tako da "Viking 1" priprema slana i
mesna jela, a "Viking 2" slatka. Mnogi Zadrani već poznaju ponudu
"Vikinga" iz prijašnjih godina jer su svaki put, pa tako i ovaj,
uz ostala jela poput odlične kobasice od divljači, ramstek i
pilećih sendviča, pripremali i svoje kreativne verzije
hod-doga.
Saši Beganu, chefu Restorana "Foša" u Zadru, Dino i ekipa su
pripremili Bosanski hot dog, Riječ je zapravo o vrhunskom šiš
ćevapu od čiste junetine kojeg serviraju u toplom pecivu i s
otopljenim sirom sjeckanom kapulom.
"Ovo je drugačija i zanimljiva verzija hot doga, ćevap je izvrsnog punog okusa, sir se idealno razlijeva po pecivu, a kapula ide uz sva bosanska jela s roštilja" kazao je Began nakon prvog zalogaja.
"Viking" ima odličan izbor pića, vina i likera a Dino nam
je još rekao kako će povremeno ponuditi neka iznenađenja
poput, petkom, škampe pržene u pivskom tijestu i grilanu svježu
tunjevinu.
"Viking 2"
Ova je kućica je slastičarna i odlično opremljeni bar u malom. Uz
palačinke u više verzija i druge slastice u njezinoj se ponudi
ističe austrijski specijalitet germknedla. Ova je slastica
omiljena na austrijskim i švicarskim skijalištima, kalorična je i
zasitna pa je idealna za hladnije dane. U knedli od tijesta
skrivena je marmelada od šljiva, a onda teta Mira, glavna
slastičarka ekipe "Vikinga", sve zalije s bogatom kremom od
vanilije te pospe s makom.
"Ovo jelo sigurno više vole stariji gosti, a okusi baš asociraju
na snijeg, skijanje, zimu. Slastica je zanimljiva jer se reda i
spaja više okusa, najprije krema s makom, pa obareno tijesto i
onda kao iznenađenje stiže odlična marmelada. "Odlično." opisao
je jelo chef Saša Began i zamolio neko toplo slatko piće na što
mu je Dino Bašić ponudio perfektni kuhani "Hendrix" gin kojeg je
nazvao – Bombaj. Sjeo nam je odlično.
"Slavonska čarolija"
Bračni par Irena i Josip Jerković, inače vlasnici Konobe
"Dalmacija" u Kampo Kaštelu, i ove su godine donijeli naramak
slavonskih čarolija na Trg Petra Zoranića. Lani su već osvojili
priznanje za najbolju kobasicu Adventa pa ni naš tim nije odolio
pa je od mlade Anđele koja kuha i poslužuje u ovoj kućici naručio
naizgled neobično jelo – pikantnu slavonsku kobasicu sa zapečenim
grahom koji su umotani u tortilju. Doduše, primljivo je izgledao
i buncek u pecivu, ali se slavonsko-meksička kombinacija pokazala
pravim pogotkom.
"Ovo je prava muška dobro začinjena kobasica koja se sjajno
spojila s ne pretjerano začinjenim grahom. A tortilja je ispravno
tostirana. Bomba!" oduševio se chef Saša Began kojem neki put
treba i malo odmaka od ribljih i fine dining koje kreira u
"Foši".
A nakon prave muške kobasice stiglo je i pravo muško piće – Hot
bećarac. Pazite sad što sve ide u ovaj topli cocktail:
sok od jabuke, rakija lozovača, Julischka – rakija od
šljive i kruškovca, cimet, anis, klinčić i – ljute papričice.
Nakon ove pikantne degustacije Saša i društvo ipak nisu bili
ljuti nego – dobro zagrijani!
"Moonshine"
Šarmantna Melita Orčić, koja sa svojim momkom Dinom
Ivankovićem drži kućicu "Moonshine" istovremeno je i
kuharica i poslužiteljica. Uz osmijeh je Saši Beganu i
ostatku ekipe servirala domaću slavonsku kobasicu u pecivu
sa senfom i kečapom, a potom i domaću čokoladnu tortu. Tiha
sumnja da ćemo dobiti nekakve konfekcijske zalogaje pokazala se
potpuno pogrešnom. Kobasica je spravljena od vrhunske sjeckane
svinjetine s odličnim omjerom masnoće, a torta s pravom nosi
naziv "Bakina torta", te se iz prve vidjelo da je pripremljena od
najboljih sastojaka.
"Neobično je za slavonsku kobasicu da nije pikantna, ali u ovom je slučaju to dobro jer bi ljutina pokrila okus kvalitetnog mesa. Mekana je i podatna i ne trebaju joj nikakvi drugi dodaci osim senfa i kečapa. U ovoj kobasici mogu uživati i djeca i odrasli. A torta je sočna, intenzivno se osjeti okus tamne čokolade, to je čokoladna torta kakva treba biti, možda i ukradem recept za "Fošu" kazao je Began.
I dok smo pogledom tražili što bi još izdvojili iz ponude
"Moonshine" kućice Melita nas je gotovo šokirala: s polica je
skinula valjda desetak boca pića, redom vrhunskih premium ginova
sa svih strana svijeta te japanskih whiskeya. A za gin
kombinacije Melita nam je još iznijela i nekoliko vrsta vrhunskih
tonika kakve ćemo rijetko gdje u Zadru pronaći. Na kraju nam
je otkrila tajnu ove vrhunske ponude: njezin momak Dino je
voditelj dućana s pićima "Moonshine" na Branimirovoj obali (kod
'ljepotice'), trgovina je odlično opremljena pa je dio te ponude
tako i stigao na zadarski Advent.
"Đino"
Adventske kućice "Đino" i "Kiara" na Trgu Petra Zoranića pripadaju istom vlasniku, Ivu Kurtinu, vlasniku poznate Konobe "Karuba" na Poluotoku. Svaka od Ivinih kućica ima vlastitu gastronomsku priču, a skupa se nadopunjuju u jedinstvenu i raznovrsnu ponudu kao što se nadopunjavaju ekipe obje kućice - svima poznati zadarski kuhar Jabuka, te Bobi i Goran.
"Đino" pokriva slatki dio "Karubinog" adventskog kompleksa s
fritulama, kroštulama i palačinkama, ali i fast food ponudu:
frigana krilca u slatko-kiselom ili ljutom BBQ umaku, piletinu sa
sirom i kebab, a kao najbolje jelo u "Đina" Kurtin je odabrao
hamburger "Đino" – juneći burger s odličnom zaprženom
vratinom koja jelu daje specifičan i pun okus te sirom s umakom
po izboru u toplom pecivu.
"Đino" nudi kuhani mirisni merlot, zadarsko točeno pivo "Donat"
te široku paletu istarskih premijum rakija i likera.
"Kiara"
Kućica "Kiara" je, uvjetno rečeno, ozbiljniji dio
"Karubine" gastro priče. Zašto? Zato što u njoj ova ekipa
pripravlja ozbiljna služena jela za prave ljubitelje tradicijske
kuhinje i u njoj se svaki dan nudi nešto novo. Kontinuitet su
domaće divenice od čistog svinjskog mesa iz radionice majstora
Jabuke koje mogu biti poslužene u sendviču, s fažolom ili kiselim
kupusom. Međutim, u "Kiari" se kuhaju i različita druga jela
idealna za podjednako za bogatu marendu ili obilan ručak: sarme,
fažol, tripice...
Međutim, domaćin Ivo Kurtin našoj je ekipi ponudio sjajni bianco
bakalar, spravljen i začinjen na tradicionalni način starih
zadarskih kuharica, s krumpirom, malo češnjaka i
petrusimula,soli, papra te obilno dobrog maslinova ulja.
Ali, to nije bilo sve. Kuhar Jabuka se pojavio s porcijom tek
zapečenog bijelog fažola sa suhim mesom u keramičkoj posudi. Sve
odluke o dijetnoj spizi ili ribi petkom pale su u vodu...
"Plan B"
Ivanka Jukić, vlasnica sinjske tvrtke "Ispeci pa reci" četvrti je
put na zadarskom Adventu. Svi već poznaju njezine slastice iz
vlastite proizvodnje – limuncine, arancina i kotonjatu,
zaboravljene stare kućne proizvode kojima su se djeca sladila
prije nego su nam bili dostupni industrijski slatkiši od umjetnih
bojila i aroma. U Ivankinoj ponudi su i ušećereni bajami, svježe
pečene palačinke s raznim dodacima te fritule. Mali je to šareni
raj za klince jer tu svatko od njih može naći nešto po svojoj
volji.
"Kod rođe"
Mladi konobar Ante je domaćin u ovoj kućici vlasnika Mladena
Suraća i iz prve je kao najbolju kobasicu iz svog velikog kotla
izvukao onu koja nosi naziv Domaća. Ali, ima ih tu raznih vrsta i
okusa: debrecinski, kranjskih, bijelih, slavonskih, onih punjenih
sirom i ljutih koje Ante služi u pecivu sa senfom. A spremit će
vam još i brzi hamburger i hot dog.
Uz to će vam, za desert ponuditi fritule, a za piće kuhano vino
ili rum punč i kao iznenađenje i posebnost ove kućice – vruću
čokoladu.
"Kod Rudolfa"
Ugostitelj Ivo Olić, koji ljeti na plaži u Ljupču ima veliki
beach bar odlučio se ponudu svoje adventske kućice "Kod Rudolfa"
svesti na uzak izbo kobasica ali – onih najboljih na tržištu.
Dvije vrste je našao u mesnici "Vodopivec" u Labinu koja mu
priprema Craft, klasičnu mesarsku kobasicu, svinjsko meso
začinjeno samo bijelim paprom, korijanderom i solju te Pikant
istarsku u koju ide crvena paprika, koromač, češnjak i crni
papar, a koja je vrlo slična tradicionalnoj španjolskoj svinjskoj
kobasici. Inače, mesnica "Vodopivec" je u nekoliko navrata dobila
priznanja za svoj burger koji je proglašen najboljim u Hrvatskoj.
Tu je i treća, odlična Zadarska bijela divenica iz produkcije
mesnice "Lukin".
Olićev konobar Bepo služi sve vrste kobasica s na panceti
dinstanim kiselim kupusom u pecivu zadarske pekare "Viktor".
- Ovo su kratkotrajne kobasice, znači da u sebi nemaju
konzervansa. Tako su zdravije i ukusnije, a po količini koji
skuhamo i prodamo očito mnogima odgovaraju, pogotovo navečer uz
pivo – rekao nam je Olić.
Vezane vijesti
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
Dva hrvatska državljanina u dobi od 53 i 51 godinu u trgovini u Bibinjama ovoga četvrtka ukrali su više parfma.
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Izdvojeno
-
U HNK Zadar u ponedjeljak, 16. prosinca stiže urnebesna crna komedija i kazališni krimić kazališta Planet Art u režiji Marka Torjanca. U glavnim ulogama su Anja Šovagović - Despot i Nataša Janjić Medančić.
-
Večeras, u nedjelju, 15. prosinca s početkom u 18 sati predstava “Bolna djeca u cvijeću” u režiji Vinka Radovčića prikazat će se u HNK Zagreb.
-
U petak. 13. prosinca u 23.20 sati u Zadru u Ulici Put biliga policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su zaustavili 35-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka.
-
Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su u kontroli prometa u petak, 13. prosinca u 15.35 sati u Bibinjama zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 55-godišnji hrvatski državljanin prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno prije položenog vozačkog ispita.
Reci što misliš!