Događaji

red spize, red vina

Tjedan talijanske kuhinje u Zadar donio brojne specijalitete

Tjedan talijanske kuhinje u Zadar donio brojne specijalitete

Jučer je, prigodnim domjenkom završilo četvrto izdanje manifestacije pod nazivom Tjedan talijanske kuhinje u svijetu. Cilj ove manifestacije je promicanje talijanske gastronomske kulture u svijetu kroz razna druženja, seminare, tečajeve, radionice, ali i kroz prezentacije, film, fotografiju...

Ovogodišnja tema je bila edukacija o zdravoj prehrani, u kojoj je naglasak stavljen na mediteransku dijetu kao uravnotežene prehrane i zdravog stila života. Uz edukaciju o zdravoj prehrani još su se obrađivale teme poput zaštićeni i kontrolirani proizvodi, uvrštavanje brda Prosecca Conegliana i Valdobbiadena na UNESC-ovu listu kulturne baštine, proslava 500 godišnjice smrti Leonarda da Vincija, jednog od najvećih genija koji je ikada živio i druge. 

Tom prilikom je Zajednica Talijana u zadru u svojim službenim prostorijama kroz šest dana organizirala prigodan program u kojem su svoj doprinos dali i poznati zadarski kuhari: chef Renato Kraljev, chef Josip Vrsaljko i chef Robert Pinto, koji su svim prisutnima pripremili mali kulinarski show. 

Manifestacija je počela u ponedjeljak, prigodnim govorom predsjednika Zajednice Igora Karuca u kojem je zaželio dobrodošlicu svima i naglasio da su vrata Zajednice otvorena svima i da je Zajednica spremna na suradnju sa svima koji to žele. Potom je uslijedila prezentacija o Leonardu da Vinciju i prisutni su imali priliku saznati možda i neke nepoznanice iz njegovog života, kao npr. Da je, uza sve ostale svoje vještine, Leonardo bio i vješt kuhar te da je za svog prijatelja kralja Francesca izumio prvi roštilj na vatru. 

Uz prezentaciju, prisutni su imali priliku degustirati Prosecco. Dan poslije prisutni su, kroz prezentaciju prof. Bože Sorića, imali priliku saznati nešto više o piramidi zdravlja i mediteranskoj dijeti, a chef Josip Vrsaljko je prezentirao i podijelio za degustaciju tortu Mimozu. U srijedu je bio riblji dan kada je chef Robert Pinto pripremio Sardine na muranski uz palentu, uz prezentaciju i degustaciju Pinota. Nakon ribljeg, na red je došao mesni menu , Pašticada od govedine, koju je chef Josip Vrsaljko pripremio s rimskim njokima. Uz ovaj menu, prisutnima je bilo prezentirano i na degustaciju dano vino Amarone Classico. Posljednji dan prezentacija bio je rezerviran za radionice izrade talijanske tjestenine, u kojoj su s velikom radošću sudjelovala i djeca iz talijanskog dječjeg vrtića Pinocchio.

Jučer je, uz prigodni domjenak organizirano druženje članova, ali i svih zainteresiranih, te je na taj način završio i još jedan tjedan posvećen Italiji i širenju talijanske kulture i običaja u Zadru. 


Reci što misliš!