Događaji

zadarski list

Prva i jedina zadarska dnevna novina proslavila četvrt stoljeća

Prva i jedina zadarska dnevna novina proslavila četvrt stoljeća
Arif Sitnica/ZL

Zadarski list, prva i jedina zadarska dnevna novina, obilježava svoj 25. rođendan.

U proteklih četvrt stoljeća izlaženja u više od 6 tisuća 860 brojeva na gotovo pola milijuna stranica ispisana su i oslikana sva relevantna događanja u Zadru i zadarskoj regiji, zemlji i svijetu - čulo se uz ostalo na prigodnoj svečanosti u foajeu zadarskog HNK. 

Započeti dan uz kavu i novine mnogima je dobro poznata rutina baš kao i profesoru Vjekoslavu Jerolimovu, dugogodišnjem čitatelju Zadarskog:

- To je tako, neka rekao bih sklonost prema Zadru i zadarskim novinama, sadržajima, informacijama, koje me veseli i navikao sam na to zadovoljstvo...

A koliko tek svaki broj veseli Nedjeljka Jusupa, osnivača, autora projekta i prvog glavnog urednika Zadarskog lista koji je u nepunih 5 godina iz tjednika prerastao u dnevni list. 

- Evo, moram reći da su me pitali jesam li dobio neke nagrade, kao osnivač, ja odgovaram da svaki dan dobivam nagradu za životno djelo, jer svaki dan kad izađe Zadarski list to je za mene najveća nagrada... 

Zadarski list broji 31 zaposlenika. U 25 godina kroz zadarski list je prošlo nekoliko stotina novinara i suradnika, Danas je to malobrojna redakcija možda čaK najmalobrojnija redakcija dnevnih novina u svijetu - reći će Nedjeljko Jusup a prisjeća se glavni urednik Šenol Selimović.

- Danas ovu 25. obljetnicu slavimo naravno u potpuno jednom novom suvremenom društvenom kontekstu tako da smo prolazili stvarno burno razdoblje razvitka i opsatli smo. Mislim da je najvažnije to da smo opstali, da je Zadar dobio svoj dnevni list, kako ljudi vole reći da nije grad grad ako nema svoj dnevni list, mi ga evo imamo i ne samo da ga imamo nego smo jedina dnevna novina u Hrvatskoj koja u svome nazivu nosi to ime - Zadarski.

Zvonko Kucelin urednik fotografije zadarskog lista danas ne mora raditi ali jednostavno kaže mora sve zabilježiti svojim fotoaparatom. Teško mu je izdvojiti posebne uratke:

- To su neki događaji, završetak rata, one fotografije s Kalelarge, ona konačna presuda generalu Gotovini kada je oslobođen, na Trgu što se događalo, to su neke fotografije koje mi sada na prvu ruku padaju na pamet... Sve vezano u biti za rat. Kad smo se toga rješili sve je dobro.

Dobru se nadaju i u buduće, u prvom redu nastavku razvoja ovog uspješnog medijskog projekta i u uvjetima digitalnih medija.


Reci što misliš!