fešta od mesa na Staroj pijaci
Drugim danom izuzetno posjećenog "Meat Me" festivala dominari pulastri i tingul
Još veća posjećenost nego prvog dana Festivala mesa Zadar 2019. "Meat Me" nastavila se u petak, drugog festivalskog dana.
Na Staru pijacu Tržnice na Poluotoku došli su brojni Zadrani, a ovaj i mnoštvo turista, kako onih koji ovih listopadskih dana borave u Zadru, tako i oni s kruzera koji je u petak ujutro pristao na Istarskoj obali.
Kuhari zadarskih restorana, kao i učenici dviju zadarskih srednjih škola, Hotelijersko turističke i ugostiteljske te Poljoprivredne škole "Stanka Ožanića" opet su bili na visini zadatka – pripremili su i poslužili oko 500 porcija jela od pulastra.
Restorani "Dva ribara", "Zadar", "Malo misto", "Skoblar" i "4 kantuna" pripremili su pune teće jednog od najpoznatijih dalmatinskih jela od peradi – tingul. Svaki je kuhar unio u to tradicionalno jela svoju osobnost, a posjetitelji su mogli birati prilog po želji – rižu, palentu ili tjesteninu. Tako da je svatko mogao dobiti marendin po svojoj želji.
Najveći dio posla odradio je ipak poznati i nagrađivani zadarski chef Tomislav Karamarko koji je osim svoje teće tingula pripremao jedno modernije jelo koje je dovršavao na sad već svima poznatom roštilju "Big Green Egg" - glazirana punjena prsa od pulastra uz koja je servirao krafnu od krumpira.
To je jelo dostojno i ekskluzivnih fine dinning restorana, a Karamarko i njegov kolega profesor kuharstva Mirko Poljak uz asistenciju Renata Kraljeva i drugih pomagača su u kratkom vremenu pripremili i ispekli čak 200 porcija pulastrovih prsa.
Svi sugovornici s kojima je razgovarala odlična voditeljica programa Nikolina Radić s oduševljenjem su govorili o ovom gastro eventu, a nekolicina je čak poželjela da se "Meat Me" ponavlja svakih – 15 dana.
Sjajnu atmosferu sunčanog jutra i opojne mirise iz lonaca u kojima se odjednom nenajavljeno našao i sjajni pileći rižot te gusti maneštrun od pulastra, te grilla upotpunila je sjajna glazbena podloga trojca iz "Oridano Gypsy Jazza Banda", uz koju je odlično došao i prvi hrvatski Cocktail – Croctail kojeg je još prije od Maraskinih pića složio barmen Marin Nekić. Ovaj put su ga pripremali učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole.
"Meat Me" Festival mesa Zadar 2019. se nastavlja i u subotu ujutro kada će kuhari zadarskih restorana "Kornat", "Bruschetta", "Stipe" i "Stomorica" pripremati jela od svinjetine i teletine. Za posebne specijalitete i tranširanje mesa bit će zadužen chef Josip Vrsaljko, a za glazbeni dio "Scifidelity Orchestra".
A što će se sve sutra naći na "Meat Me" meniju neka ostane mala tajna. Na vama je da dođete i uživate.
Vezane vijesti
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
U sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja 50. godišnjice kluba, KK Aleta Puntamika organizira još jedan događaj sportsko-humanitarnog karaktera.
-
U 12. kolu FavBet Premijer lige košarkaši Zadra gostovali su na vrućem terenu u Sinju kod Alkara gdje su odličnom obranom u posljednjoj dionici slavili rezutatom 61-71 (18-13-24, 26-15, 5-14).
-
Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su u kontroli prometa u petak, 13. prosinca u 15.35 sati u Bibinjama zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 55-godišnji hrvatski državljanin prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno prije položenog vozačkog ispita.
Izdvojeno
-
U 12. kolu FavBet Premijer lige košarkaši Zadra gostovali su na vrućem terenu u Sinju kod Alkara gdje su odličnom obranom u posljednjoj dionici slavili rezutatom 61-71 (18-13-24, 26-15, 5-14).
-
Posljednja ovogodišnja akcija darivanja krvi održana u petak, 13. prosinca 2024. bila je više nego uspješna, navode iz udruge DDK Kali.
-
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Vodoinstalacija d.o.o. u ponedjeljak, 16. prosinca 2024. godine u vremenu od 8 do 13 sati biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u mjestu Bibinje, istočno od Mirkova.
-
Odlukom općinskog načelnika, Općina Preko i ove će godine umirovljenicima i korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi dodijeliti božićnice.
Reci što misliš!