Događaji

fešta od mesa na Staroj pijaci

Drugim danom izuzetno posjećenog "Meat Me" festivala dominari pulastri i tingul

Drugim danom izuzetno posjećenog

Još veća posjećenost nego prvog dana Festivala mesa Zadar 2019. "Meat Me" nastavila se u petak, drugog festivalskog dana.

Na Staru pijacu Tržnice na Poluotoku došli su brojni Zadrani, a ovaj i mnoštvo turista, kako onih koji ovih listopadskih dana borave u Zadru, tako i oni s kruzera koji je u petak ujutro pristao na Istarskoj obali.

"Meat Me" festival mesa na Staroj pijaci Drugi dan "Meat Me" festivala na Staroj pijaci

Kuhari zadarskih restorana, kao i učenici dviju zadarskih srednjih škola, Hotelijersko turističke i ugostiteljske te Poljoprivredne škole "Stanka Ožanića" opet su bili na visini zadatka – pripremili su i poslužili oko 500 porcija jela od pulastra. 

Restorani "Dva ribara", "Zadar", "Malo misto", "Skoblar" i "4 kantuna" pripremili su pune teće jednog od najpoznatijih dalmatinskih jela od peradi – tingul. Svaki je kuhar unio u to tradicionalno jela svoju osobnost, a posjetitelji su mogli birati prilog po želji – rižu, palentu ili tjesteninu. Tako da je svatko mogao dobiti marendin po svojoj želji.

Najveći dio posla odradio je ipak poznati i nagrađivani zadarski chef Tomislav Karamarko koji je osim svoje teće tingula pripremao jedno modernije jelo koje je dovršavao na sad već svima poznatom roštilju "Big Green Egg" - glazirana punjena prsa od pulastra uz koja je servirao krafnu od krumpira.

To je jelo dostojno i ekskluzivnih fine dinning restorana, a Karamarko i njegov kolega profesor kuharstva Mirko Poljak uz asistenciju Renata Kraljeva i drugih pomagača su u kratkom vremenu pripremili i ispekli čak 200 porcija pulastrovih prsa.

Svi sugovornici s kojima je razgovarala odlična voditeljica programa Nikolina Radić s oduševljenjem su govorili o ovom gastro eventu, a nekolicina je čak poželjela da se "Meat Me" ponavlja svakih – 15 dana.

Sjajnu atmosferu sunčanog jutra i opojne mirise iz lonaca u kojima se odjednom nenajavljeno našao i sjajni pileći rižot te gusti maneštrun od pulastra, te grilla upotpunila je sjajna glazbena podloga trojca iz  "Oridano Gypsy Jazza Banda", uz koju je odlično došao i prvi hrvatski Cocktail – Croctail kojeg je još prije od Maraskinih pića složio barmen Marin Nekić. Ovaj put su ga pripremali učenici  Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole.

"Meat Me" Festival mesa Zadar 2019. se nastavlja i u subotu ujutro kada će kuhari zadarskih restorana "Kornat", "Bruschetta", "Stipe" i "Stomorica" pripremati jela od svinjetine i teletine. Za posebne specijalitete i tranširanje mesa bit će zadužen chef Josip Vrsaljko, a za glazbeni dio "Scifidelity Orchestra".

A što će se sve sutra naći na "Meat Me" meniju neka ostane mala tajna. Na vama je da dođete i uživate.


Reci što misliš!