Događaji

cirkularni štrajk

Hoće li zadarske škole nastaviti sa štrajkom?

Hoće li zadarske škole nastaviti sa štrajkom?
Filip Brala / Pixsell

Sutra se nastavlja cirkularni štrajk u školama. Nastave tako neće biti u 5 županija kontinentalne Hrvatske - Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj. Koji će dan štrajk biti organiziran u Zadarskoj županiji još nije poznato.

Praksa je da štrajkaški odbor svakog radnog dana, točno u podne, otkrije u kojim se županijama štrajka idući dan. 

Cirkularni štrajk ima više etapa. U prvoj etapi će se u deset dana parcijalno izredati svaki dan pojedine županije, čime se želi osigurati trajanje štrajka minimalno deset dana.

"Prvi puta imam takav oblik štrajka, prvi dan štrajkamo svi, a onda će po posebnom planu štrajkati druge županije" - kazao je županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Jere Bilan. 

U zadarskim školama odaziv nastavnika se prvog dana kretao od 70 do 100 posto, otkrio je Bilan.    

I Veliko vijeće Sindikata znanosti donijelo je odluku o štrajku. Razlozi su isti kao i oni koje ističu prosvjetni radnici u osnovnim i srednjim školama. Prije svega, tražit će ujednačavanje plaća u području znanosti i visokog obrazovanja.

- Mi smo dakle najavili štrajk, što znači da moramo proći proces mirenja, pa onda tek nakon što završimo taj proces , ako ne dođe do dogovora, mi krećemo u štrajk, tek ćemo onda odrediti točan termin i modalitete štrajka, kaže predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti, profesor Igor Radeka.


Reci što misliš!