Događaji

Mladi iz Hrvatske u Srebrenici odali počast žrtvama genocida

Mladi iz Hrvatske u Srebrenici odali počast žrtvama genocida
Marko Mrkonjić/PIXSELL

Stotine mladih iz Hrvatske u subotu su posjetili memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice kako bi tamo odali počast žrtvama genocida nad Bošnjacima što su ga u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Pohod ka Srebrenici i ove je godine organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Zagreba koje je takvu inicijativu pokrenulo još prije trinaest godina.

Sudionici su i ovoga puta položili vijence i cvijeće na spomen-obilježje u krugu memorijalnog groblja te su obišli muzej posvećen žrtvama najvećeg ratnog zločina počinjenog na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Više od 400 gostiju iz Hrvatske u Srebrenici su dočekali bošnjački lokalni dužnosnici te potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić (SDA).

U govoru koji je tom prigodom održao, Salkić je pozvao mlade iz Hrvatske da učine sve što mogu da se srebrenička tragedija ne zaboravi i da se ne dopusti nijekanje zločina koji su tamo počinjeni.

Pozvao ih je i da svojim djelovanjem u Hrvatskoj pomognu BiH i očuvanju njene cjelovitosti.

"I danas čujemo pozive na podjelu naše domovine i separatističke zahtjeve u različitim oblicima. Bošnjaci u cijelom svijetu, ali i drugi građani koji vole ovu zemlju, moraju se snažno suprotstaviti ovim težnjama. BiH će biti jaka i stabilna ukoliko njeni građani koji žive širom svijeta budu snažno lobirali za nju i ukoliko budu posvećeni demokratskim procesima i izgradnji demokratskog društva. BiH je matica i kolijevka svih Bošnjaka, bez obzira gdje oni danas žive, a to uključuje i vas iz Hrvatske", kazao je Salkić.


Reci što misliš!