Događaji

"besplatni junaci"

HGSS Zadar: U četrdeset godina rada spasili tisuće života

HGSS Zadar: U četrdeset godina rada spasili tisuće života
Radio Zadar

Kada su prije 40 godina članovi planinarskog društva Paklenica pokrenuli zadarsku podružnicu HGSS-a, nisu ni slutili u što će izrasti spasilačka služba, tada uglavnom namijenjena za spašavanje sebi sličnih.

- Mi nismo ni zamišljali da ćemo mi krenuti. Ali su nas polako gurali, ajte to na triba. Počeli smo s nekim vježbama, ali su nas onda ozbiljnije shvatili pa su nas još više, ajte napravite to i bit će nešto, kaže jedan od prvih članova zadarske stanice HGSS-a Ivan Lukić. 

I tako je od skromnih početaka zadarska Gorska služba spašavanja narasla na 45 aktivnih spašavatelja i 6 potražnih pasa.

Tijekom godina gorski spašavatelji prošli su i brojne obuke kako bi svim unesrećenima u raznim situacijama i na različitim terenima, od planinskih vrhova  do podzemnih spilja, mogli pružiti pružili  adekvatnu pomoć. A da se ta pomoć s velikom zahvalnošću prima može potvrditi Natalija Andačić ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica gdje nespremni planinari i izletnici često traže pomoć HGSS-a.

- Često imamo upita čak i nakon nesreće da se ljudi javljaju da žele platiti te akcije spašavanja. Jako budu zahvalni HGSS-u što ih je tako brzo i dobro zbrinuo, a onda se jako iznenade kad im kažemo da je to potpuno besplatno za posjetitelje, da to odrađuju volonteri.

Zadarski HGSS-ovci s opremom su dobro opremljeni, imaju dovoljan broj vozila a trenutačno se u suradnji s Gradom Zadrom radi na osiguravanju novog objekta kaže pročelnik zadarske stanice HGSS-a Šime Sorić:

- To nam je ključno da u sljedećim godinama radimo, da se preselimo doslovno iz podruma u kojem se sad nalazimo i da počnemo s gradnjom objekta koji će biti primjeren takvoj službi.

Uključivanje u sustav Domovinske sigurnosti također im je olakšao rad:

- Upravo radi toga što smo sad u koordinaciji s ostalim službama, znači s policijom i vatrogascima, puno je bolja suradnja u svemu tome. U biti sjedimo za istim stolom.

Ove su godine zadarski HGSS-ovci inače imali 40 akcija spašavanja, 20 manje nego prošle. Smatraju kako je to i rezultat edukacije javnosti o sigurnom ponašanju na kojem Hrvatska gorska služba spašavanja stalno radi, a koji je u javnosti možda najviše prepoznat u šaljivim upozorenjima neopreznim turistima koja često postanu  viralni hit na društvenim mrežama.


Reci što misliš!