Događaji

Europska agencija za pomorsku sigurnost

EMSA potvrdila da je na Atlantiku uočena splav

I Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) potvrdila je da je u srijedu uočila objekt koji bi mogao biti jedna od splavi za kojima se traga nakon potonuća broda Bourbon Rhode kojim je plovio i hrvatski kapetan Dino Miškić, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.

EMSA se u potragu uključila na zahtjev hrvatske vlade, a u srijedu je uz pomoć satelitskih snimaka kojima raspolaže obavijestila da je uočen objekt koji bi po dimenzijama mogao odgovarati jednoj od splavi za kojima se traga, time potvrdivši napise hrvatskih medija. Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan je ranije u srijedu Hini potvrdio da su oko 15,30 sati dobili tu informaciju.

No zbog tehničkih ograničenja snimanja iz satelita te vremenskog odmaka nakon obrade snimaka, to nije moguće potvrditi dok to brodovi na lokaciji ne utvrde, stoji u priopćenju ministarstva.

Koordinate objekta su proslijeđene francuskom regionalnom stožeru za operacije spašavanja (CROSS) na Martiniqueu, a on je preusmjerio obližnje brodove na tu lokaciju jer bi s Martiniquea. prvi brodovi stigli na lice mjesta za tri do četiri dana.

Ministarstvo u priopćenju ističe kako je u stalnoj vezi s obitelji kapetana Miškića, te da su sve nadležne službe i diplomatske aktivnosti koordinirane i angažirano rade na pronalasku nestalih pomoraca.

Na zahtjev hrvatskog i ukrajinskog ministra vanjskih poslova, Gordana Grlića Radmana i Vadima Pristaika, veleposlanici dviju zemalja održali su u popodnevnim satima sastanak s političkim tajnikom francuskog ministarstva vanjskih poslova na tu temu. Osim Dine Miškića, na brodu su bili većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac.

Potraga je dosad rezultirala pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli te četvorice poginulih. Na brodu ih je ukupno bilo 14.

S obzirom na ova nova saznanja, u francuskom ministarstvu vanjskih poslova istaknuto je da se ministarstvom obrane razmatra daljnja uporaba francuskih zrakoplova pri pretraživanju tog područja, priopćeno je sa Zrinjevca.

Tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. rujna u Atlantiku, 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea.

 


Reci što misliš!