Događaji

Bourbon Rhode

Potraga za nestalim pomorcima u Atlantiku još uvijek bez rezultata

Potraga za nestalim pomorcima u Atlantiku još uvijek bez rezultata
www.bourbonoffshore.com

Novi napori u potrazi za pomorcima s potonulog tegljača Bourbon Rhode koje vodi brod Alp Striker zasad nisu urodili plodom, objavila je u utorak navečer kompanija u čijem je vlasništvu bio potonuli brod.

Dva pomorca s broda Alp Striker tijekom noći na ponedjeljak rekli su da su vidjeli moguće signalne znakove te se brod uputio prema tom području, u koordinaciji s CROSS Antilles- Guyane, francuskom pomorskom službom za spašavanje na Karibima.

CROSS je pozvao i tri dodatna trgovačka broda da promijene smjer i upute se prema području iz kojeg je odaslan signal, kaže se u priopćenju kompanije Bourbon.

"Operacije pod vodstvom Alp Strikera, u koje su uključeni dronovi, kao i operacije koje provode druga tri broda, te nadlijetanje američkog zrakoplova Hercules C-130, zasad nisu dali rezultata", naglašava se u priopćenju.

Dodaje se da krizni stožeri nastavljaju s akcijama te da timovi Bourbona daju dnevnu potporu obiteljima članova posade Bourbon Rhodea.

Tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. rujna u Atlantiku, 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea.

Francuski križni stožer CROSS objavio je u petak da je obustavljena potraga za nestalim članovima posade, ali je dva dana kasnije rečeno da potragu za nestalim pomorcima s tegljača Bourbon Rhode, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, nastavlja brod Alp Striker, a upozoreni su i svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je pismeno francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zamolila za pomoć da se nastavi potraga za kapetanom Miškićem.

Potraga je dosad rezultirala pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli te četvorice poginulih. Na brodu ih je ukupno bilo 14.

Na brodu su bili većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac.

Osim hrvatske predsjednice i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij također je od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zatražio da ne odustane od potrage.


Reci što misliš!