Događaji

srijeda, 9. listopada

Obilježava se 24. obljetnica pogibije Andrije Matijaša-Pauka

Obilježava se 24. obljetnica pogibije Andrije Matijaša-Pauka
Miranda Cikotic/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ujedno i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske Kolinde Grabar-Kitarović, sa suradnicima nazočit će obilježavanju 24. obljetnice pogibije general-bojnika Andrije Matijaša, koje će se održati u srijedu, 9. listopada 2019. u Pozorcu i Marini.

Tim povodom će se u crkvi “Svetog Jakova” u Marini  održati misa zadušnica s početkom u 15:30 sati, a na groblju u Pozorcu u 16:30 sati članovi obitelji i izaslanstva položit će vijence na grobu Andrije Matijaša-Pauka.

Biografija i vojni put

Andrija Matijaš Pauk rodio se 31. srpnja 1947. u Marini kod Trogira, gdje je pohađao osnovnu školu. Srednju dočasničku "Školu za oklopno-mehanizirane postrojbe Jugoslavenske narodne armije" (JNA) završio je u Banjoj Luci. U JNA je službovao po slovenskim vojarnama. Bio je profesionalni vojnik, stručnjak za tenkove i oklopnu borbu, te izvrstan sportaš u više disciplina.

Na početku Domovinskog rata i stvaranja Hrvatske vojske pridružio se brojnim dragovoljcima u obrani Hrvatske, u čijim je redovima njegovo vojno znanje bilo itekako dobrodošlo. "Vatreno krštenje" doživio je na Banovini, a potom dolazi u 4. gardijsku brigadu, u kojoj je ostao do kraja. Kao zapovjednik jedne od satnija pokazao je iznimno ratničko umijeće i golemu hrabrost, a od prvih zarobljenih tenkova ustrojava oklopnu bojnu i postaje njezinim zapovjednikom.

Nakon uspješnih borbi za Dubrovnik, tijekom kojih je najzapaženiju ulogu odigrao prilikom oslobađanja sela Uskoplje i Golubovog kamena, nastavlja nizati pobjede na šibenskom i zadarskom bojištu, a u operaciji Maslenica biva čak triput ranjen u istom danu, no unatoč tome ne posustaje. Nizale su se akcije i operacije jedna za drugom - Zima '94., Skok-1, Skok-2, Ljeto '95. itd. Kao načelnik stožera uspješno vodi 4. gbr u pripremama za Oluju, a sa svojim tenkistima u Knin je ušao kao zamjenik zapovjednika te čuvene brigade HV-a.

67631ee9f9c310fb6dee4e00163b4e85.jpg?v=2

Foto: Ivana Ivanovic / PIXSELL

Poginuo je 9. listopada 1995. tijekom akcije Južni potez u sukobu sa srpskim snagama u selu Podrašnica na ulazu u Mrkonjić-Grad u BiH.[1] I toga posljednjeg dana rata bio je u prvim redovima predvodeći Četvrtu. Njemu u spomen ta ratna brigada Hrvatske vojske dobila je naziv Pauci, a njihova kninska vojarna također nosi njegovo ime. Jedno vrijeme je i Mrkonjić-Grad nosio ime po njemu, Matijaševo.


Reci što misliš!