Događaji

biser jadrana

Osim najljepšeg zalaska na svijetu, evo zašto Zadar zaslužuje status prestižne turističke destinacije

Osim najljepšeg zalaska na svijetu, evo zašto Zadar zaslužuje status prestižne turističke destinacije
Boris Kačan

Mnogo je razloga zbog kojih je Zadar stekao status jedne od najboljih hrvatskih turističkih destinacija. Ondje se uživa u miru morskih uvala i obilasku brojnih povijesnih znamenitosti...

PALAČE I UMJETNOST

Otkako je preklani obnovljena, u Kneževoj palači priređuju se izložbe glasovitih svjetskih slikara, a ove je godine fokus na radovima nadrealista Salvadora Dalíja - izbor iz njegovih opusa Božanstvena komedija, Biblia sacra i Konji te kompletne mape - Trostrani klobuk, Edades de la vida, Hommage Leonardu da Vinciju... Izložba je otvorena do 15. listopada. Između Kazališta lutaka i crkve svetog Dominika, na Poljani Branka Stojakovića, novost su filmske projekcije pod vedrim nebom, koje se do 22. rujna održavaju dva puta tjedno.

U lapidariju Narodnog muzeja Zadar igraju predstave s repertoara HNK, a u atriju palače Cedulin, na ulazu u centar grada, može se posjetiti novi Croata Museum Concept Store. Ekipa željna noćnog provoda odlazi pak u klubove Svarog i Ledana na Trgu pet bunara te u Operu u blizini Jazina - franšizu istoimenog zagrebačkog noćnog kluba.

TAJNI VRT

Među najatraktivnijim zadarskim hotelima su Idassa Palace i Boutique hostel Forum. Prvi je u Varoši, ima dvokrevetne, trokrevetne i četverokrevetne sobe te jedan studio apartman, a noćenje u dvokrevetnoj sobi stoji oko 90 eura. Hostel Forum u Kalelargi, najpoznatijoj zadarskoj ulici, s pogledom na crkvu svetog Donata, ističe se moderno opremljenim sobama. U Kampo Kaštelu, uz rivu, nalazi se Almayer Art and Heritage hotel - s devet smještajnih jedinica, tajnim vrtom i bistroom Corte Vino & More. U svakom njegovom kutku su vrijedni i oku ugodni predmeti - od djela suvremenih umjetnika do probranog dizajnerskog namještaja.

MORSKI KVARTOVI

Zadar je poznat po jednom od najljepših prizora zalaska sunca na svijetu, a impresivan pogled pruža se s terase kafića Brazil. Iz novog kafića V. kat, na petom katu zgrade na Narodnom trgu, može se uživati u gradskoj panorami - staroj jezgri koja se prostire na poluotoku. Art kavana i Coffee and cake najpoznatije su slastičarnice s vrhunskim kolačima od sastojaka iz mediteranskog podneblja. Puntamika i Diklo dva su “morska” kvarta, a osim po lijepim plažama, poznati su po odličnim beach barovima - Bamboo i Mango.

SKRIVENE UVALE

Mnogo je opcija i za one koji žele pobjeći u osamljene uvale. Plaža Punta Bajlo nedaleko je od centra, omeđena je šumom pa ima i dovoljno hladovine, ali i stijena. Izvan grada su Ninska laguna, Duboka Draga u Vrsima te Pisak i Kulin pokraj Starigrada, koje su posebne po pogledu na Velebit. Do Ugljana, Zadru najbližeg otoka, stiže se trajektom za 20-ak minuta. Na pola puta se nakratko staje na Ošljaku - otoku sa samo sedam stanovnika, na kojem je i područje zaštićenog dijela prirode. Ondje se može doživjeti pravi robinzonski turizam i uživati u miru, opojnim mirisima samoniklog bilja i cjelodnevnom kupanju na "vlastitoj" plaži.

RIBLJA FEŠTA

Posebnu pozornost u Zadru privlače restorani modernog interijera, koji su izvana ostali kakvi su i bili u doba nastajanja zgrada u kojima su smješteni. U Varoši se nalazi restoran Ox čije uređenje podsjeća na postav konceptualne izložbe. U njihovoj gastronomskoj ponudi su burgeri od hobotnice, tuna burger ili gusja domaća pašteta. Bon Apetit, restoran suvremenog dizajna s romantičnim štihom, tik uz rivu, osim pogleda na zalazak sunca nudi i nekoliko kozmopolitskih jela, poput svinjskih rebrica s mladim krumpirom, ali i black agnus burgere. U Petrčanima je obiteljska konoba Pjero s 30 godina tradicije. Najpoznatija je po plodovima mora, posebno salati od hobotnice, te po slasnom povrću i voću iz vlasnikova vrta.

S OKUSOM SOLI

Ninski cvijet soli ekološka je, rukom brana sol, potpuno prirodna i biodinamička, a stanovnici Nina, malog mjesta pokraj Zadra, toliko je cijene da su njoj u čast, u sklopu Solane Nin, izgradili muzej i kuću soli. Tu možete kročiti u prošlost dočaranu crno-bijelim fotografijama, starim alatima, vagonima koji su se koristili za prijevoz soli s bazena u skladište, te se vratiti u sadašnjost - kroz interaktivnu igru i dokumentarni film na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku. U Solani Nin sol se proizvodi s ljubavlju, tradicionalno i u suživotu s prirodom već 1500 godina, a ninska polja soli daju najbolje od sunca, Jadranskog mora i bure s Velebita.

ZADARSKA SFINGA

Početkom 20. stoljeća, u spomen na suprugu, sfingu je dao izraditi restaurator i povjesničar umjetnosti Ivan Smirić (Giovanni Smirich) ispred svoje Ville Attilija. Gradska je legenda da je ispod nje zakopano blago.

 


Reci što misliš!