Događaji

invazija

Neobična vrsta hobotnice pojavila se u Jadranu

Neobična vrsta hobotnice pojavila se u Jadranu
YouTube

Između otoka Hvara, Brača i Šolte odvija se invazija vrste plivajuće hobotnice. Radi se o bobuljku (Tremoctopus violaceus), izrazito rijetko viđenoj vrsti. Plivarice na tom području trenutno love na desetke primjeraka.

Krakovi ove hobotnice povezani su tankom kožom koja nakon ulova nažalost pukne, Rino Stanić je pokušao na fotografiji što bolje dočarati njezin izgled, javlja Podvodni.hr.

Vrlo slične pojave poput ove zabilježene su već prije, vjerojatno su se pogodili određeni hidrografski uvjeti u moru što je pogodovalo trenutnoj invaziji. Samo da dobijete predodžbu koliko je to rijetko u Jadranu, zadnja poznata pojava bobuljaka u ovakvom broju na malom prostoru je bila 1936. godine, nakon toga ulov bobuljaka bio je pojedinačan a broj službeno zabilježenih se može izbrojiti prstima jedne ruke.

f81df5cfd9f90b4dafbe5af9fb3be5c7.jpg?v=2(FOTO: Rino Stanić/youtube)

Vrlo malo znamo o životu bobuljka koji je rasprostranjen i „rijedak“ u svim svjetskim morima. Tek 2002. godine otkriven je prvi mužjak i od tada znamo da je ovo životinja sa najvećom razlikom u veličini između spolova. Mužjaci su veličine samo 2,4 centimetra dok ženke mogu narasti do 2 metra.

To što je mi ne možemo vidjeti i uloviti se ne odnosi na tune i iglune. Istraživanje hranjenja velikih grabežljivih riba u Sredozemlju 2015. godine pokazalo je da grabežljive ribe u svom želucu imaju ovu hobotnicu. To nam govori da ova hobotnica ne bi trebala biti toliko rijetka koliko mislimo da je ali mi nismo ribe, ribe bolje poznaju podmorje od nas.

Ukoliko uočite ili ulovite ovu vrstu obavezno javite da stručnjaci mogu službeno zabilježiti i vaš nalaz, piše Podvodni.

 

Reci što misliš!