Događaji

27. i 28. travnja

Sve je spremno za 21. manifestaciju "Dani masline"

Sve je spremno za 21. manifestaciju
Robert Anic/PIXSELL

U subotu 27. travnja u 11. sati svečanim otvaranjem u zadarskoj Gradskoj loži počinju 21. Međunarodni Dani masline. Dvodnevna manifestacija na kojoj sudjeluju maslinari iz Zadarske i svih ostalih jadranskih županija te iz inozemstva, vrvi zanimljivim događanjima.

Maslinarski marendin

Odmah nakon svečanog  otvaranja i dodjele godišnjih nagrada i priznanja na Narodnom trgu u 11,30 sati  priređuje se Maslinarski marendin - 500 porcija variva od leće, orza i čičvarde koje će za ovu prigodu pripremiti poznati kuhar Renato Kraljev s učenicima  Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati varivo od leće, slanutka i orza za cca 500 osoba.  

Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena" posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušavati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Osim toga svi koji dođu na Marendin  moći će  guštati u  sljubljivanju sira i sve poznatijih ravnokotarskih vina. 

Benito Pucar, predsjednik organizacijskog odbora Dana masline ističe da, osim gastronomskog, ova priredba ima i humanitarni karakter pa se očekuje veliki broj posjetitelja. Naime,  u suradnji s Ligom protiv raka Zadar dobrovoljnim prilozima tijekom maslinarskog marendina na Narodnom trgu namjera je podržati  akciju OB Zadar za kupnju uređaja za zračenje. Osim toga, maslinova ulja sakupljena od natjecatelja donirati  će se Dječjem vrtiću Latica iz Zadra.

Stručni skupovi

U popodnevnim satima  na Vitrenjaku u JK Uskok (u dvorani na I katu) na programu su teme iz struke.  Okrugli stol - Novi izazovi za zaštitu maslina od štetnih organizama u okviru zajedničke agrarne politike 2021 – 2027, okrugli stol - Najčešće pogreške kod rezidbe maslina na rod, okrugli stol -  Suzbijanje maslinove muhe u ekološkoj i integriranoj proizvodnji uz sudjelovanje poznatih znanstvenika i stručnjaka: Zdravko Tušek, pomoćnik Ministra poljoprivrede, Doc. dr. sc.  Tomislav Kos, Dr. sc. Frane Strikić, Mr. sc. Vladimir Danon.

Prof. dr. sc. Đani Benčić i Mladen Lucin će predstaviti  brošuru Identifikacija sorata masline Zadarske županije. Moderator okruglog stola je mr. sc. Marijan Tomac.
Proglašenje najboljih

Završna svečanost, dodjela  nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona 21. međunarodnih Dana masline Zadar 2019.,  odvijat će se 27. travnja u večernjim satima u JK Uskok. Nakon toga svečana večera, druženje i ples uz živu glazbu. 

Stručni izlet na otok Pašman

Još zanimljivija događanja odvijat će se drugog dana, u nedjelju 28. travnja. U planu je stručni izlet na otok Pašman za sudionike koji su dali maslinovo ulje na ocjenjivanje gdje će sudionici, uz terensku nastavu rezidbe masline u masliniku Budislava Mađerića, posjetiti Samostan Sv. Duje u Kraju.

Natjecanje u pripremanju Žgvaceta

Veliko zanimanje izaziva i najava održavanja 4. Međunarodnog natjecanja u kuhanju Žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine. Na natjecanje se prijavilo 10 ekipa iz Hrvatske i inozemstva. 

Uz meso natjecatelji će dobiti i sve druge potrebne namirnice. Pod kuharskom palicom profesora Renata Kraljeva će se odvijati ovaj gastronomski događaj.

A kao dodatak svatko po svojoj želji može donijeti svoje začine. Naravno, tu je i maslinovo ulje bez kojega nema ukusnog jela. Nakon proglašenja pobjednika slijedi zajednički ručak svih sudionika u središtu Pašmana, a nakon toga organizirani povratak brodom u Zadar, na Vitrenjak, odakle će se u nedjelju 28. travnja  u 9 sati  i krenuti prema Pašmanu da bi se sudjelovalo u svim ovim zanimljivim događanjima.  

Reci što misliš!