Događaji

turizam

Zadarski privatni iznajmljivači strahuju da sezona neće biti "bajna"

Zadarski privatni iznajmljivači strahuju da sezona neće biti
Duško Jaramaz/ PIXSELL

Ovaj vikend dat će jasan uvid kakva turistička sezona očekuje zadarski kraj. Pita li se Daniela Radetu, predsjednika Udruge iznajmljivača privatnoga smještaja Zadar, situacija nije obećavajuća.

"A stvarno stanje na terenu je da je sezona totalno podbacila. Nema dovoljno ljudi, nema dovoljno dolazaka,"  tvrdi Radeta.

Rastom većim od 9 posto u dolascima i 5 posto u noćenjima može se pohvaliti Zadar od početka ove godine, ali Radeta to ne vidi kao realno stanje. Turističkim zajednicama je evidencija sustav eVisitor, a neka vrsta rasta u tom sustavu postoji zbog straha od inspekcija, kaže: 

Ali stvarno stanje na terenu, onako kako sezona izgleda sada u ovom periodu, to stvarno izgleda jako loše i iznajmljivači su zabrinuti. 

Prvi čovjek grada, Branko Dukić, vjeruje da će sezona biti uspješna barem kao i prethodna te najavljuje pravac u kojem će ići zadarski turizam: 

"Problem  i pitanje našeg grada je da se opredijelimo prema višem turizmu. Interes grada Zadra je da krenemo polako u izgradnju tih hotela."

Najromantičnija europska destinacija iz 2016. godine - Nin nema problema s najavama za ovu sezonu. Prema riječima direktorice Turističke zajednice, Marije Dejanović, brojke su na razini lanjskih, a za promet u predsezoni, pa tako i za Uskrs, brine dobra pozicioniranost na europskoj platformi za održivi turizam: 

Očekujemo brojke identične kao lani, možda čak i mali porast. Iz razloga što je uloženo jako puno u marketing putem stranica Europske komisije tj. Edena network mreže gdje je Nin uključen već 9 godina. 

A posljednjih godina budi se turistički i zadarsko zaleđe. Sljedeći vikend padine južnog Velebita, oživjet će još jedan Zrmanja adventure festival. U Muškovce stižu tisuće turista i posjetitelja željnih prirode i adrenalinskih sportova. Turistički je to smjer kojim se sezona proteže na velik dio godine pa će već i ovaj vikend Ravnim kotarima i Bukovici donijeti bolje brojke nego godinu ranije.  

 


Reci što misliš!