Događaji

originalne papuče

"Moje sretne ovčice" - proizvod udruge Prospero iz Gračaca spoj je tradicije i suvremenosti

Nakon gotovo dvogodišnje pomne pripreme i uspostavljanja uvjeta za proizvodnju, udruga Prospero iz Gračaca, ostvarila je svoj naum u proizvodnji kućne obuće od vune i kože , te je na tržište plasirala svoj prvi proizvod.

Ova uporna skupina žena koje čine Prospero, sa Slavicom Miličić kao predsjednicom,  od 2003. godine bavi se edukacijama u sklopu projekata samozapošljavanja u poljoprivrednim i tradicionalnim obrtima i, unatoč teškim uvjetima na margini zadarske županije, ostvaruje pozitivne rezultate. Svojim neumornim zalaganjem za poboljšanje radnih i životnih uvjeta žene u ruralnom području, Prospero je kroz svoje edukacije i projekte uspio od svog osnivanja realizirati zapošljavanja na javnim radovima na određeno vrijeme  i poboljšati status svih onih koji su pokucali na vrata udruge općenito, a četvero članova udruge je zaposleno u samoj udruzi.

Nakon što je proteklih godina osvojila nagradu za Hrvatski suvenir godine – Keramičku ovčicu (My Happy Sheep) i nagradu za društvenu inovaciju – Torbak (ceker od recikliranih najlonskih vrećica), ova nevladina neprofitna organizacija koja se kroz izradu suvenira od ekološki održivih  ili reciklažnih materijala i samofinancira, uspjela je ponuditi i kožne papuče „ Moje sretne ovčice“.

Njihov projekt  socijalnog poduzeća za proizvodnju tradicionalne obuće je posljednji u nizu projekata udruge i financiran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Svi učesnici u proizvodnji su prošli edukaciju iz proizvodnje obuće pod vodstvom profesora Miroslava Mikulčića, inženjera tekstilne, odjevne i obućarske tehnologije, inače zaposlenog u hrvatskoj tvornici  kožne galanterije „Jelen“. Uz nabavljene strojeve za ljepljenje i prešanje đonova, te za sijecanje kože i gume, kao osnovnog preduvjeta za izradu obuće, provedena su i dodatne edukacije za izradu natikača i papuča kako bi proizvodnja ostala što vjernija načelima tradicionalne obuće. Svi oni koji su imali interesa sudjelovati u osposobljavanju za proizvodnju obuće su stekli i prednost pri (samo-)zapošljavanju u novoosnovanom poduzeću.

Kožne papuče model „Moje sretne ovčice“  su izrađene od kože i vune ličkih ovaca, tretirane isključivo čistom vodom i sapunom i tradicionalnom tehnikom filcanja.  Svaki segment papuča izrađen je rukom uz veliki trud i strpljenje svih zaposlenika poduzeća. Teleća brušena koža odgovorna je za čvrstoću i dugotrajnost, uložak papuča od memorijske pjene i podstava od filca relaksira stopalo koje je od proklizavanja zaštićeno laganim đonom. Ukrašene srebrnim pleterom i aplikacijom ovčice, prekrasan vizualni dizajn je kruna spoja tradicije i suvremenosti u ovom obućarskom proizvodu.

536e39725889b1a3b99eec0705cb0765.jpg?v=2Uz ovaj obućarski proizvod prvijenac, udruga planira plasirati i dodatne modele, te u skoro vrijeme ponuditi  istodobno svoje keramičarske i obućarske proizvode na tržištu. Sve informacije o radu i proizvodima udruge mogu se pronaći na njihovoj webstranici www.udrugaprospero.org i u njihovom webshopu, te također kontaktirati ih putem facebook stranice udruge Prospero.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti