Događaji

autorica brani sporne plakate

'Intoksicirane djevojke seksualno su dostupnije i kod njih NE znači pristanak, to su pokazala istraživanja'

'Intoksicirane djevojke seksualno su dostupnije i kod njih NE znači pristanak, to su pokazala istraživanja'
PIXSELL, arhiva/twitter

Rissi je kazala da će povući plakate i da prihvaća punu odgovornost, ali je navela mišljenje britanskog istraživača.

"Alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama, poremećaja u menstruacijskom ciklusu i trudnoće...". Za muškarce piše da alkohol povećava spolnu želju uz još nekoliko štetnih navoda za reproduktivne mogućnosti, ali nigdje se ne spominje da se i muškarci "neoprezno upuštaju u spolne odnose s nepoznatim osobama".

Ovakve su, ingeniozne poruke Zagrepčane dočekale u tramvajima. Seksistički su plakati zgrozili građane i odmah se proširili društvenim mrežama, osudili su ih i gradski HNS i SDP.

Htjeli su upozoriti mlade na opasnosti alkohola, a sporna je poveznica između alkohola i seksualne aktivnosti žena. 

Plakat je dio edukativnog programa promocije bezalkoholnih životnih navika kod mladih srednjoškolaca pod nazivom "Zdrav izbor" gradskog ureda za zdravstvo, Centra za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj, a autori su učenici 11. gimnazije u Zagrebu. No, najnevjerojatnije od svega je da je plakat koji poručuje da pijane žene spavaju s bilo kime - izrađen u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo.

Plakat je na veliku osudu naišao od strane građana, a seksizam su u tome pronašli mnogi.  Svoju stranu priče ponudila je i Ksenija Rissi iz Centra za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj.  

"Sigurno da je to moglo biti rečeno i spretnijim riječima, da je plakat možda  izrađivao neki profesionalac. Ukoliko smo bilo koga uvrijedili time zaista se želim ispričati, no namjera nije bila takva", rekla je Ksenija Rissi za RTL.

Rissi je za Jutarnji list istaknula da će povući taj sporni plakat te da prihvaća punu odgovornost jer nisu detaljno provjerili što su učenici napisali na plakatu, no napominje kako je važno da se govori o lošem utjecaju alkohola na mlade.

Navela je i istraživanje ESPAD-a (Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima) iz 2015. godine prema kojemu je utvrđeno da je 92,3 posto šesnaestogodišnjaka u Hrvatskoj u životu već pilo alkohol, a vezano uz sporne tvrdnje na plakatu rekla je da je britanski istraživač Chantal Donovan u svom istraživanju iz 1996. godine pretpostavio da je veća vjerojatnost da će djevojke stupiti u spolne odnose pod utjecajem alkohola.

"Donovan pretpostavlja da je veća vjerojatnost za djevojke da će stupiti u spolne odnose pod utjecajem alkohola što se može dokazati i statistikom da 23,3 posto adolescentica i 16 posto adolescenata je proživjelo ovakvo iskustvo jedanput. Razlog tome je što su mladići smatrali da su intoksicirane djevojke seksualno dostupnije te da kod njih 'NE' znači pristanak.

Djevojke pritom smatraju da će lakše prihvatiti spolne odnose, a ujedno da će i biti meta takvih mladića koji žele spolne odnose pa čak i pod prisilom koju vrše nad djevojkama. Pokazalo se da se djevojke koje nisu dovoljno kognitivno sazrele da bi se nosile sa spolnim odnosom i upotrebom kontracepcijskih sredstava pomoću alkohola pokušavaju osloboditi te odgovornosti upuštajući se u seksualno rizična ponašanja",  istaknula je Rissi za Jutarnji list.

Pravobraniteljica: Seksističke plakate ukloniti iz tramvaja

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u petak je preporučila povlačenje spornih edukacijskih plakata iz zagrebačkih tramvaja, zbog njihovih seksističkih i za žene ponižavajućih poruka, poput upozorenja da se pod utjecajem alkohola žene neoprezno upuštaju u spolne odnose s nepoznatim osobama. 

Iz poruka s plakata može se iščitati da utjecaj alkohola na muškarce ima štetne posljedice isključivo na tjelesne funkcije, dok kod žena (i to svih) prvenstveno utječe na ponašanje koje postaje promiskuitetno, nedostojanstveno, nerazumno i bez ikakvih kriterija s kim će stupiti u spolne odnose i s kim će zatrudnjeti, upozorava pravobraniteljica koja je uvid u sadržaj edukacijskog plakata protiv konzumacije alkohola napravila nakon brojnih pritužbi građana i medijskih upita.

"Takav način prikazivanja žena temeljem njihovog spola je uvredljiv i ponižavajući što nije u skladu s načelima ravnopravnosti žena i muškaraca te s cijelim nizom nacionalnih i međunarodnih dokumenata koji seksizam i spolne stereotipe definiraju kao jedne od ozbiljnih prepreka postizanju pune ravnopravnosti spolova", ocjenjuje pravobraniteljica.

Smatra da se na plakatima  ne radi o "nespretnoj formulaciji", već o seksističkom prikazivanju djevojaka i žena, a preporuku za uklanjanjem plakata uputila je Centru za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj Cedar koji  je u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba plakate postavio kao dio edukativnog programa promocije bezalkoholnih životnih navika kod mladih srednjoškolske dobi.

"Ne može se educirati o jednom problemu na način da se koristi seksizam kao 'manje važan' ili 'manje štetan'", ističe se u priopćenju te podsjeća da je Parlamentarna skupština Vijeća Europe Preporukom o predstavljanju žena u medijima 1555 (2002), pozvala vlade zemalja članica, među kojima je i Hrvatska, da seksizam osude jednako kao rasizam.

Upravo u edukativnim sadržajima treba voditi posebnu pozornost o porukama koje se šalju da budu usklađene s vrijednostima za koje smo se kao društvo odlučili i koje su svi društveni čimbenici dužni poštivati.

Stoga je pravobraniteljica Centru CEDAR uputila i upozorenje i preporuku da prilikom naručivanja i odobravanja sličnih edukativnih materijala vode računa o tome sadrži li poruka (edukativna, reklamna ili druga javno izrečena i distribuirana poruka), bilo u izravnom ili prenesenom značenju, rodne stereotipe ili seksizam, te da postupe sukladno zakonskim odredbama. Isto upozorenje i preporuka proslijeđeni su i Gradskom uredu za zdravstvo, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.


Reci što misliš!