Događaji

ima se

Više od 200 tisuća Hrvata i ove će godine u skijališta diljem Europe

Prvi mjesec s nestrpljenjem su iščekivali skijaši. Više od 200 tisuća Hrvata i ove će godine u skijališta diljem Europe.

"Idemo na granicu Poljske i Slovačke. Neuobičajeno za Hrvate. Imam prijatelje neke iz Poljske pa idemo obiteljski svi zajedno" , rekla pak je Anita.

Za razliku od Anite, najveći broj Hrvata ipak je odabrao dobro znane obronke planina.

"Što se tiče najpopularnijih destinacija, to su uvijek naša najbliža Slovenija, Austrija i Italija. Ima nešto interesa za BiH, Kupres i Jahorina, a otkrivaju se i neke nove destinacije u Rumunjskoj", kazao je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

80 posto Hrvata bira smještaj u hotelima, dok su ostali u apartmanima. No, svi oni ulažu u skijašku opremu.

"Kacige možete kod nas naći u rasponu od 130 kuna pa cijene se kreću dalje preko 220 kuna i možete naći i najskuplje kacige od 750 kuna gdje je uključen i vizir. Štapove možete naći u rasponu od 90 kuna do 280 kuna. Poslije toga nam trebaju pancerice, u rasponu od 680 kuna do 2.200kuna. Skije od 1.300 kuna do 2.000 kuna", istaknula je Ana Stojanović, voditeljica odjela u prodavaonici sportske opreme.

Kad tome dodate kape, potkape, rukavice i odijela, dijete skijaša ćete opremiti za od 1.700 do 3.500 tisuće kuna, a oprema odraslog skijaša stoji od 2.500 do preko 7.000 kuna.

Ono što se često zaboravlja su putna osiguranja, za koja nije zamjena europska zdravstvena iskaznica.

"Europska zdravstvena iskaznica pokriva ono osnovno osiguranje, u slučaju da vam se nešto dogodi možete otići u bolnicu na pregled i to vam je pokriveno preko HZZO-a. Ali svakako je preporuka da se uzmu putna osiguranja jer ste onda pokriveni skroz", rekao je Fain.

Time ćete, u slučaju nesreće, sebi osigurati prijevoz helikopterom do 2 i pol tisuće eura, hitnu pomoć do 2 tisuće eura, transport od Hrvatske i bolničko liječenje.

Dakle za samo desetak eura više možete sebi uštedjeti za još jedno skijanje.


Reci što misliš!