Događaji

najnovija afera

Ne stišava se afera SMS, Plenković: Svatko odgovara za svoje postupke

Ne stišava se afera SMS, Plenković: Svatko odgovara za svoje postupke
Igor Šoban/PIXSELL

Ne stišava se afera "SMS-ovi" u kojoj je sve više upitna politička sudbina zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića. Njegovom kumu Blažu Curiću, ujedno i vozaču ministra Tomislava Tolušića, danas je određen jednomjesečni pritvor, zbog osnovane sumnje da je MUP-ovom informatičaru Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje.

Premijer Plenković i ministri odgovarali su na pitanja što će biti s Brkićem, kao i na prozivke oporbe da HDZ koristi represivni sustav za unutarstranačke obračune.

Premijer kaže da je s Brkićem jučer sat vremena razgovarao o aferi u koju je umiješan Brkićev kum i bliski prijatelj Blaž Curić. Na pitanje je li Brkić time kompromitirao svoju poziciju u HDZ-u, Plenković je odgovorio

"Svatko odgovara za svoje postupke. Dakle gospodin Brkić je gospodin Brkić, a gospodin Blaž Curić je gospodin Blaž Curić. Prema tome od mene u ovom trenutku očekivati, ili od bilo koga drugoga, da nešto anticipira, presumira, povodi se naslovima, raznoraznim teorijama koje možemo čitati ili slušati, to nema šanse da ćete čuti od mene."

Za to vrijeme, oporba svim silama udara na HDZ. Šef SDP-a Davor Bernardić, Mosta Božo Petrov i HSS-a Krešo Beljak.

"Očito je povezanost HDZ-a s obavještajnim i paraobavještajnim strukturama. Mi u SDP-u inzistiramo da istraga u slučaju afere SMS ide do kraja."

"Građani su siti njihove korupcije, njihovog klijentelizma. Kad se slobodno pokolju, onda će biti najmanje štete za sve građane, građani će taman prodisati, a možda se počne pričati o temama koje su stvarno bitne građanima."

"Riječ je o kukavicama koji koriste vozače za unutarstranačke obračune i za podmetanja tko je kome pisao SMS-ove." Je li u tim obračunima HDZ upregnuo i obavještajni aparat, pitali su novinari premijera.

"Nema nikakve niti riječi o tome da bi Vlada, ja osobno ili bilo tko drugi u Vladi koristio državne institucije za bilo kakve obračune, međustranačke, unutarstranačke, političke, kakve god želite. U Hrvatskoj institucije, u ovom konkretnom slučaju one koje su se bavile ovom temom. Dolaze do svojih saznanja i sukladno zakonu poduzimaju mjere. To su stvari koje se odvijaju potpuno neovisno od politike, izvršne vlasti."

Milijan Brkić danas nije javno istupao, a istražni sudac Županijskog suda u Osijeku njegovom je kumu Blažu Curiću odredio jednomjesečni pritvor. Afera nije dobro sjela koalicijskim partnerima iz HNS-a. Ministrica Blaženka Divjak.

"Recimo da nisam baš u detaljima, iako me kao građanku zabrinjava da moramo čitati i djelovati u ovakvim slučajevima. Sigurna sam da će se sve istražiti i da će javnost biti o tome informirana. Osobno ne znam detalje."

Detalje ne znaju ni HDZ-ovi ministri kad ih se pita koja je odgovornost Milijana Brkića i vjeruju li mu kad tvrdi da nema veze s protuzakonitom dojavom njegovog kuma. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Sigurno da će policijska, odnosno USKOK-ova istraga pokazati sve što treba kako bi se rasvijetlile ove činjenice. Ja nisam tu da spekuliram po bilo kome osnovu kad govorimo o ovom pitanju."


Reci što misliš!