Događaji

vremenska prognoza

Prvi dan rujna donosi nevere praćene obilnom kišom

Prvi dan rujna donosi nevere praćene obilnom kišom

Iznadprosječno toplom i u većini Hrvatske prosječno kišovitom ljetu došao je kraj. Prvi dan klimatološke jeseni neće to biti samo zbog početka rujna, nego će i vrijeme u mnogim krajevima podsjećati na jesen.

U Dalmaciji što južnije - to manja vjerojatnost pljuskova i grmljavine te više sunčanog vremena. A na sjevernom dijelu je vrlo velika vjerojatnost nevera praćenih obilnom kišom, i to već od jutra, pa će biti i hladnije nego u petak. Puhat će većinom umjereno jugo uz umjereno valovito more.

Na jugu Hrvatske još većinom suho i sunčano, barem do večernjih sati, a zatim nestabilnije. Vjetar slab do umjeren južni i jugo, a more većinom malo valovito. Najviša temperatura zraka oko 30 °C.

Obilnijih pljuskova i grmljavine bit će osobito u gorju i na sjevernom Jadranu, a mjestimice su moguće i jake nevere. Između kišnih razdoblja bit će i sunčanih, barem kraćih, a najviša temperatura bit će između 24 i 27 °C. U Gorskom kotaru oko 20 °C. Na otvorenom moru puhat će umjereno jugo.

Na krajnjem jugu Hrvatske će biometeorološke prilike biti razmjerno povoljne, a na krajnjem istoku razmjerno nepovoljne. U ostalim će područjima fronta, dolazeća sa zapada, već uzrokovati nepovoljne biometeorološke prilike. Stoga se kod meteoropata mogu pojaviti glavobolja i smanjenje koncentracije, a kod bolesnika od plućnih i krvožilnih bolesti, veće poteškoće, te povećana osjetljivost na bolove.


Reci što misliš!