Događaji

nema tolerancije na sukob interesa

Raskol u Udruzi Franak: Suspendiran Denis Smajo, jedan od najeksponiranijih članova

Raskol u Udruzi Franak: Suspendiran Denis Smajo, jedan od najeksponiranijih članova
Sanjin Strukić/PIXSELL

Nakon velike pobjede nad bankama i odluke Visokog trgovačkog suda o ništetnoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli u kreditima u švicarskim francima, zbog koje se očekuje cunami sudskih tužbi oštećenih potrošača, neočekivani raskol dogodio se u Udruzi Franak.

Njen nadzorni odbor suspendirao je, odnosno privremeno isključio iz članstva jednog od najeksponiranijih članova i aktivista, Zadranina Denisa Smaju. 

Sukob je tinjao nekoliko tjedana: Smajo je s jedne strane prozvao nekoliko vodećih ljudi za sukob interesa, a saborskog zastupnika stranke Snaga Gorana Aleksića i za kršenje dogovora i bavljenje ideološkim temama kako bi stvorio odskočnu dasku za nastavak svoje političke karijere. S druge strane, kao povod za njegovo isključenje navedeno je 'djelovanje protivno statutu udruge, javno istupanje mimo njenog znanja te prozivke istaknutih i zaslužnih članova za sukob interesa'.

U središtu problema nalaze se splitski odvjetnik Srđan Kalebota i pravnica Maruška Matulović, dvoje od troje članova Nadzornog odbora koji su i donijeli odluku o Smajinoj suspenziji. On je već pripremio prijavu Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK), u kojoj upozorava na sukob interesa i trgovanje utjecajem: Udruge Franak, naime, javno je pozvala članove na tužbe protiv banaka i ovih dana počela im je dostavljati popis dvadesetak odvjetnika koji ih mogu zastupati, a na njegovom čelu nalazi se upravo predsjednik Nadzornog odbora udruge Srđan Kalebota. S Maruškom Matulović on se nalazi i u Nadzornom odboru Aleksićeve stranke Snaga.

Smajo: Nemam toleranciju na sukob interesa

'Nemam toleranciju na sukob interesa aktivnih članova i nečasne radnje u udruzi', kazao je za tportal Denis Smajo. Pojašnjava da je i samo osnivanje 'odvjetničke mreže' Udruge Franak nezakonito i predstavlja neetično reklamiranje, a plaćanje edukacije za rad na tužbama protiv banaka u stvarnosti predstavlja tarifu za njihovo uvrštavanje u 'mrežu'. Dodatno, tvrdi da Kalebota prima neznatan mjesečni paušal za odvjetničke usluge prema udruzi, premda nije uspio doznati po kojoj osnovi jer mu nije dopušten uvid u financije stranke Snaga.

Na ove sumnje upozorio je kroz službenu grupu od 35 aktivista Udruge Franak, no uslijedio je protuudar: Kalebota je proveo izjašnjavanje i nakon toga kroz Nadzorni odbor donio odluku o Smajinoj suspenziji. Ovaj tvrdi da se trebao izuzeti od odlučivanja jer su povod isključenju upravo optužbe na njegov račun te da je 'koristio položaj za pritisak na delegate i aktivne članove jer ih zastupa i u privatnim postupcima'.

Po Smajinim tvrdnjama, još prije četiri godine Hrvatska odvjetnička komora zaključila je da Udruga Franak ne bi trebala javno objaviti popis odvjetnika s kojima treba surađivati na tužbama jer 'edukaciju koju bi prošli nije organizirao HOK ili drugo službeno tijelo'.


Reci što misliš!